En este momento estás viendo Els comuns volen que el Ple s’oposi a la llei Aragonès

Els comuns volen que el Ple s’oposi a la llei Aragonès

En Comú Podem (ECP) presentarà una moció al Ple de setembre de rebuig al projecte de Llei de contractes de serveis a les persones, més coneguda com la llei Aragonès. Els comuns consideren que la normativa, actualment en tràmit al Parlament de Catalunya, podria crear un marc jurídic que permetria privatitzar gran part dels serveis públics.

Tal com explica la portaveu d’ECP, Ànnia Garcia, la Generalitat està obligada a disposar d’un reglament per a les externalitzacions en aquest àmbit si vol adaptar-se a la normativa europea. Però les directrius comunitàries no especifiquen quins serveis s’haurien d’externalitzar i, segons la portaveu dels comuns, l’esborrany de la llei Aragonès contempla “la pràctica totalitat del catàleg de serveis a les persones” del govern autonòmic.

Per als comuns, que els treballadors dels serveis públics d’ensenyament, sanitat o serveis socials puguin ser gestionats a través d’empreses externes comporta diversos problemes. El primer és econòmic: el Govern no només haurà de pagar la quantitat necessària per oferir aquests serveis sinó que haurà de contemplar el marge de benefici empresarial. Les condicions laborals dels professionals també acostumen a ser pitjors quan treballen a una empresa que quan estan contractats directament per l’administració. I, finalment, els mecanismes de control i auditoria que té la Generalitat són més efectius quan gestiona el servei directament.

“No és el model de gestió de serveis públics que volem pel nostre país, defensem un model de gestió directa en tot allò que sigui possible”, explica Garcia. La moció dels comuns demana que el Ple rebutgi la llei Aragonès i insta la Generalitat a obrir un debat ampli sobre com gestionar els seus serveis públics.

ECP també presentarà una altra moció demanant el rebuig del Ple, en aquest cas, a la carta d’Endesa que reclama als ajuntaments el deute de les famílies que no poden pagar la llum (vegeu notícia). Els comuns també han presentat una moció amb mesures contra el canvi climàtic, tot i que els diferents grups del Ple treballen per consensuar una moció conjunta

Deja una respuesta