En este momento estás viendo Diversos experts debaten al Congrés Rubí Brilla sobre l’autoconsum solar

Diversos experts debaten al Congrés Rubí Brilla sobre l’autoconsum solar

Unes 170 persones han assistit aquest divendres a la 6a edició del congrés Rubí Brilla a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler dedicat enguany a l’autoconsum solar als municipis. Diversos experts han debatut sobre aquesta qüestió i molts d’ells han insistit en la necessitat urgent de canviar el model energètic, ja que ens trobem en un moment d’emergència climàtica.

El Congrés ha començat a les 9 h amb una presentació institucional de l’alcaldessa Ana María Martínez i ha finalizat al voltant de les 14 h amb la clausura del regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Rubí, Andrés Medrano.

Medrano ha remarcat la importància de lluitar contra la pobresa energètica a través de l’autoconsum i, sobretot, fer-ho des de l’administració pública i les comunitats de veïns: «Les ciutats progressistes han de liderar aquest canvi de model. L’actual model no és sostenible, està produint unes conseqüències al planeta que ens porten a un carreró sense sortida, per tant és una gran oportunitat perquè l’energia no es produeixi a distància, sinó que es produeixi localment».

Durant la jornada matinal, un total de 12 professionals han fet les seves respectives ponències en les quals han tractat aquesta qüestió des de diverses vessants. Ramon Gallart Fernández, responsable d’innovació de l’empresa Estabanell Energia, s’ha centrat en el paper de la xarxa elèctrica i ha parlat del posicionament que tenen les petites empreses per involucrar-se amb l’alerta climàtica que actualment té la societat. En aquest sentit, ha remarcat que «s’ha notat un increment però malauradament encara hi ha molt esforç en preparar i estudiar la xarxa i, per tant, està tenint un impacte molt baix».

Gallart considera que s’ha de conscienciar a la societat «perquè entengui com pot contribuir i s’impliqui i participi en l’energia com anys enrere ho va aconseguir el sector de les telecomunicacions».

D’altra banda, Alba del Campo, assessora de Transició Energètica a l’Ajuntament de Cádiz, ha explicat com es promou l’autoconsum a la ciutat i que poden fer les administracions públiques per dur-ho a terme. Del Campo ha parlat d’accions com informar a la ciutadania a través de campanyes o oficines d’assessorament energètic, fer autoconsum als edificis municipals o autoconsum de proximitat. Aquest és el cas de l’Ajuntament de Cádiz, que compta amb una empresa pública distribuïdora i comercialitzadora d’energia, Eléctrica de Cádiz, que els està permetent baixar la factura elèctrica un 15 per cent cada any i baixar el consum un 11 per cent: «en comptes que les empreses intentin cobrar a les administracions i a la ciutadania el màxim possible, cal donar-li la volta i fer que les empreses ajudin a estalviar dient quina tarifa necessites però també ajudant a posar plaques solars o a compartir projectes d’autoconsum».

Del total de les persones que s’han inscrit al Congrés Rubí Brilla, un 43% ho han fet en nom d’una empresa o negoci, un 28% en nom d’una entitat i un altre 28% a títol individual. Barcelona, Rubí i Terrassa han estat les ciutats amb més representats al congrés, però s’han formalitzat inscripcions des de 48 ciutats catalanes i algunes de fora de l’estat espanyol.

A més, l’informatiu matinal de Ser Catalunya Aquí, amb Josep Cuní s’ha emès en directe des de la biblioteca i el programa ha fet seguiment del congrés i ha entrevistat ponents del congrés per abordar la temàtica de l’emergència climàtica.

 

Deja una respuesta