En este momento estás viendo MOCIÓ DEL GRUP MUNCIPAL EN COMÚ PODEM RUBÍ- GUANYEM  D’ADHESIÓ DE L’AJUNTAMENT DE RUBÍ A LA “XARXA DE MEMÒRIA I DE PREVENCIÓ DEL FEIXISME. MAI MÉS”

MOCIÓ DEL GRUP MUNCIPAL EN COMÚ PODEM RUBÍ- GUANYEM D’ADHESIÓ DE L’AJUNTAMENT DE RUBÍ A LA “XARXA DE MEMÒRIA I DE PREVENCIÓ DEL FEIXISME. MAI MÉS”

MOCIÓ DEL GRUP MUNCIPAL EN COMÚ PODEM RUBÍ- GUANYEM  D’ADHESIÓ DE L’AJUNTAMENT DE RUBÍ A LA “XARXA DE MEMÒRIA I DE PREVENCIÓ DEL FEIXISME. MAI MÉS”

 

La recuperació i defensa de la memòria històrica és un deure indefugible de les societats democràtiques. Recuperar i defensar, però sobretot prevenir, perquè esdeveniments com l’horror de la barbàrie nazi no es tornin a repetir.

El projecte de “Xarxa de memòria i de Prevenció del Feixisme. Mai més” té com a objectiu fonamental recuperar els valors republicans, defensar la memòria dels deportats i deportades espanyols i catalans, i sensibilitzar perquè “mai més” es repeteixin situacions semblants.

I ho fa a partir de les experiències personals, de les històries de persones de  la localitat, que el feixisme va internar en els camps nazis. Són projectes “amb rostre” que han d’aportar a la ciutadania en general, i a la joventut especialment, la memòria que ha d’esdevenir compromís.   L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya és una associació fundada l’any 1962, en plena Dictadura, per un grup d’antics deportats amb la finalitat de defensar els seus drets morals i materials, donar-se suport mutu i endegar, en la mesura del que permetien les circumstàncies polítiques, una tasca de divulgació de la seva tràgica experiència. Actualment, l’associació, la més antiga d’Espanya en el camp de la preservació de la memòria del passat, compta gairebé amb un miler de socis, repartits per tot l’estat i també a altres països d’Europa i Amèrica. La seu de l’entitat és a Barcelona, però té delegacions a Andalusia, Aragó, Extremadura, Astúries, Galícia, Madrid, País Basc i País Valencià. A nivell internacional, l’Amical ostenta la representació espanyola als Comitès Internacionals de Mauthausen, Buchenwald i Sachsenhausen, i manté estretes relacions amb amicals dels diversos camps, a França i altres països, que han permès la implicació en projectes d’abast europeu.

La preservació de la memòria de la deportació republicana, amb la manca de testimonis directes, apunta cap a la necessitat d’endegar estratègies que vinculin les experiències del passat amb reflexions sobre el present, especialment entre els joves. La contínua vulneració dels Drets Humans arreu del món, i els intents, sovint malintencionats, de deformar el passat de lluita per les llibertats dels republicans deportats, ens obliguen a treballar en la línia de l’anàlisi històrica i del seu coneixement i reconeixement.

L’associació recull l’experiència personal de la deportació, l’exili, el pas pels camps francesos i la dissortada vivència en els camps nazis, però també l’experiència de la lluita per la República i els valors republicans de la igualtat, la solidaritat i la fraternitat, en el gran marc de l’humanisme i la justícia social.

D’aquesta experiència i voluntat esdevé la missió de l’Amical: treballar per la conservació de la memòria històrica de la deportació i per a la prevenció del feixisme i el projecte Amical que recull aquestes premisses: MEMÒRIA, DEPORTACIÓ I PREVENCIÓ DEL FEIXISME, sota el lema de dos camps emblemàtics: PROJECTE BUCHENWALDMAUTHAUSEN.

 

Per al desenvolupament d’aquest projecte i dels seus objectius de  conservar  la memòria històrica de la deportació republicana i prevenir i sensibilitzar contra el feixisme, s’impulsen els projectes des del món local, els projectes amb rostre, a partir de les vides de les persones concretes de cada vila o ciutat i de les seves experiències en el relat històric de l’exili i la deportació, i es vol comptar amb el suport del municipi, del seu ajuntament i de les entitats cíviques, acadèmiques o de memòria existents, i especialment amb la participació dels centres de secundària.

 

Las accions a desenvolupar es transformen en programes d’activitats que contemplen entre altres: projectes pedagògics, xerrades i conferències; cicle de cinema sobre la deportació, exposicions; la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust; o els viatges als camps.

Per a l’execució  dels objectius i del projecte s’impulsa el projecte de Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme. Mai Més. Una Xarxa que a partir del món local, de les ciutats, i dels projectes amb rostre, vol sumar  municipis, entitats i centres educatius del país, que es coordinin amb altres xarxes de l’estat i amb ciutats i xarxes d’Europa.

Per tot això L’Ajuntament de  Rubí

 

ACORDA

  • Adherir-se a la Xarxa “Mai Més”, per a participar conjuntament amb l’Amical en la tasca  de sensibilització i divulgació i prevenció del feixisme, i amb la recerca històrica dels deportats i deportades de la localitat i amb la implicació amb altres entitats culturals i cíviques i especialment amb el/els Centres de Secundària de la ciutat, definir i realitzar conjuntament un programa d’activitats que faci de la nostra societat una societat més justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme.

 

  • Signar un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i altres camps per a  l’impuls i desenvolupament de les activitats de la Xarxa Mai Més i del Projecte Mauthausen/Buchenwald.

 

 

  • Comunicar aquest acord a l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Deja una respuesta