En este momento estás viendo Recuperem la memòria per construir el futur (Pau Navarro)

Recuperem la memòria per construir el futur (Pau Navarro)

Recuperem la memòria per construir el futur

 

Les societats modernes viuen i es desenvolupen a un ritme molt ràpid, vertiginós, amb un flux d’ informació i creixement que difícilment podem interioritzar. Però aquestes societats no han aparegut del no res, són el producte d’una sèrie d’esdeveniments que ens podrien remuntar fins al principis dels dies. Paradoxalment, és molt probable que moltes de les respostes a les preguntes que ens fem avui, les trobem en el nostre passat i no pas en el nostre present.

 

Entendre l’avui per veure cap a on anem necessita de pauses per poder mirar enrere. Les nostres viles i ciutats són el resultat de milers i milers de decisions, accions i reaccions (i repercussions que deia Macaco) del dia a dia i, paradoxalment, amb la quantitat d’anys que portem vivint en aquest món, encara tenim dinàmiques d’assaig /error en qüestions que no deixem de viure una i una altra vegada. Rubí, no és cap excepció.

 

La nostra vila no va quedar al marge de la història, la fosca història de la guerra civil, del franquisme i del feixisme. Rubí va patir el cop d’estat, la repressió franquista i també la deportació i la lacra del feixisme europeu. Anys obscurs, plens de monstres, on veïns i veïnes de la nostra ciutat (un poble en aquells anys) van tenir el seu paper i que tenim el deure i el deute de recuperar i reparar la seva memòria, a Rubí i arreu. Vides i històries que donen llum a aquells moments.

 

Durant anys la feina de reparació i recuperació de la memòria històrica ha comptat amb la participació activa d’entitats memorialistes, arrelades algunes a la ciutat i en col·laboració amb les d’altres municipis. La institució ha participat en forma d’acompanyament i també en forma de relatora històrica a través de l’arxiu municipal i del Museu. Avui però, prenem el repte d’anar més enllà. Avui des de la regidoria de Memòria Històrica entomem la responsabilitat de ser també un agent dinamitzador i amb capacitat de lideratge més enllà de seguir acompanyant les accions de la resta de col·lectius que també ho fan a la ciutat.

 

Tenim la obligació i la responsabilitat de recuperar la nostra memòria, perquè només així recuperarem i construirem el futur, un futur que sembla que podria estar en risc si no donem una passa endavant.

Deja una respuesta