En este momento estás viendo MOCIÓ EN DEFENSA DELS DRETS DE LES DONES I SUPORT AL MOVIMENT FEMINISTA

MOCIÓ EN DEFENSA DELS DRETS DE LES DONES I SUPORT AL MOVIMENT FEMINISTA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS.

En el marc del 8 de Març, Dia internacional dels Drets de les Dones, com a representants de la ciutadania, manifestem el nostre ferm compromís amb les dones, amb la defensa dels seus drets i amb les polítiques feministes com a eina útil per avançar cap a una societat lliure de masclisme.

Aquest 2020, Nacions Unides ha triat com a lema “Soc de la Generació Igualtat: Pels drets de les dones”, en el marc de la celebració dels 25 anys de Conferència de Beijing, que va marcar un important punt d’inflexió per a l’agenda mundial de la igualtat entre dones i homes i va dissenyar el full de ruta més progressista per a l’apoderament de les dones i les nenes a tot el món.

El masclisme és incompatible amb la democràcia, la llibertat i la igualtat reals. Celebrem aquesta jornada de reconeixement i reivindicació amb la seriosa preocupació de viure un moment històric d’amenaça cap a les dones, amb un atac directe a les bases de les polítiques feministes, tant a nivell internacional com a casa nostra.

Aquest any, el 8M no només és una data especialment significativa per, com sempre, reivindicar solucions a la discriminació masclista encara existent. Ho és a més per denunciar que les forces polítiques antifeministes estan en les institucions i tenim partits governant, o donant suport a governs i imposant la seva agenda, que neguen fins i tot que la violència masclista existeixi, tot i que les dades demostren que és la primera causa de mort prematura entre les dones, que el masclisme mata i que ha de ser una prioritat política de primer ordre. L’amenaça de la ultradreta qüestionant els drets de les dones ha de tenir una resposta contundent als carrers. No hi ha punt de retorn, el feminisme és imparable i ha demostrat que té una força poderosa i transversal. Les dones hem conquerit espais i drets sobre els quals no hi ha opció de replegament. No donarem ni un pas enrere.

El 8 de Març les dones de tot el món estem convocades a la vaga feminista per celebrar els drets conquerits i per continuar avançant, queda molt per fer i nosaltres seguim lluitant . Aquesta jornada és internacional i és reivindicativa. Les nostres identitats són múltiples. Som diverses, som les que no hi són, som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar al mar, som les que es van quedar a les fronteres. Som TOTES.

Davant aquesta marea de força, pensament i canvi que omple les places i els carrers, les institucions hem d’estar a l’alçada. Els ajuntaments tenim competències en algunes de les reivindicacions del moviment feminista. Hem d’incorporar canvis, sense dilacions, sense excuses, amb compromís polític i pressupostari. Cal destinar energies i recursos per generar, des del món local, polítiques transformadores, feministes i interseccionals. Fem una crida a tota la ciutadania, a les institucions i organitzacions perquè juntes avancem cap a una societat més justa i igualitària.

Per totes les raons exposades, es proposa al ple l’adopció dels següents:

 

ACORDS

  1. Donar suport al Manifest de la Vaga Feminista 8 de Març a Catalunya.
  2. Comprometre’ns a treballar per l’avenç de la societat cap a la igualtat de gènere, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones.
  3. Treballar per erradicar la bretxa salarial i les segregacions horitzontals i verticals que es donen al mercat ocupacional al nostre municipi i instar els Grups Parlamentaris representats al Congrés dels i les Diputades l’aprovació d’una Llei d’igualtat laboral
  4. Instar el Govern de la Generalitat a comprometre’s en la lluita contra la violència masclista i aprovar, amb els recursos necessaris, un Pacte català contra la violència de gènere.
  5. Lluitar contra la mercantilització del cos de les dones (explotació sexual, pornografia, publicitat sexista…).
  6. Garantir que tot l’alumnat del municipi participarà en un programa per la diversitat sexual i afectiva així com en un de coeducació abans de finalitzar l’educació obligatòria. Promoure o donar suport a una xarxa d’educadors i educadores per la no discriminació Cal gaudir d’ una formació afectivosexual que ens ensenyi en la diversitat, sense pors, sense complexos, sense reduir-nos a mers objectes i que no permeti ni una sola agressió masclista ni LGTBIfòbica a les aules. Avançar en la coeducació en tots els àmbits i espais de formació i que la perspectiva de gènere sigui transversal a totes les disciplines.

7.- Treballar per capacitar els recursos humans municipals per tal de poder fer, abans que finalitzi el mandat, una avaluació de l’impacte de gènere del pressupost municipal de i de les accions impulsades des de l’Ajuntament amb perspectiva de gènere per a corregir la bretxa salarial i evitar condicions de precarització, així com conèixer el pressupost exacte que l’Ajuntament dedica a polítiques d’igualtat; i també per realitzar una avaluació de l’ impacte de gènere en contractes, convenis i consorcis en sectors feminitzats i de cures (neteja d’edificis, Servei d’atenció domiciliària, llars d’infants, entre altres) i comparar-les amb sectors masculinitzats (autobusos, manteniment, obres, entre d’altres) per igualar les condicions salarials i evitar condicions de precarització (hores contractades, desplaçaments, temporalitat, entre d’altres).

8.Assegurar la paritat tant en les i els testimonis, com en les xerrades i les cites per la recuperació de la memòria històrica, donant protagonisme de les dones i de les seves lluites així com mantenir el record de les que ja no hi són: Veritat, justícia, reparació i no repetició.

  1. Vetllar per la representació de les dones migrades, amb capacitats diverses, LGTBI+ i racialitzades en els òrgans de decisió i comissions i processos participatius municipals.
  2. Informar al ple de l’Ajuntament del destí previst per al 2020 dels diners procedents de l’Estat del Pacte contra la Violència de Gènere.
  3. Traslladar els presents acords al Ministeri d’Igualtat del govern de l’Estat Espanyol, a l’Institut Català de les Dones als grups polítics del Congrés, Senat i Parlament de Catalunya, a Vaga Feminista i a les entitats municipalistes de Catalunya.

12.Traslladar aquests acords al Congrés dels i les Diputades, al Senat, al Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes FMC i ACM, i a les entitats i associacions en defensa dels drets de les dones del nostre municipi.

Deja una respuesta