En este momento estás viendo Què passa amb Can Balasc i perquè el nostre grup municipal es va abstenir ahir a la votació de la moció contra els abocadors?

Què passa amb Can Balasc i perquè el nostre grup municipal es va abstenir ahir a la votació de la moció contra els abocadors?

Bona tarda companyes,

 

Què passa amb Can Balasc i perquè el nostre grup municipal es va abstenir ahir a la votació de la moció contra els abocadors?

 

Segur que a través de les manifestacions i moviments que hi ha hagut els darrers dies totes sou conscients que a la ciutat tenim un nou abocador que amenaça d’obrir. Un nou abocador que, per més inri, és promogut pel grup TMA Sánchez, el mateix operador de l’abocador de Can Carreres.

En primer lloc, deixar clar que la voluntat de la nostra formació és la mateixa que la de tota la ciutat i la del mateix govern municipal, que no s’obri l’abocador. Sobren els motius: la salut i la protecció del medi ambient són els principals.

La història d’aquest abocador és llarga, us recomanem aquest enllaç per saber més detalls: http://www.radiorubi.fm/portada/item/29779-dubtes-i-respostes-sobre-labocador-de-can-balasc.

 

El fet és que ara ens trobem amb una sentència judicial del 2012 que dóna dret a què es faci una activitat d’abocament de residus inerts, molt controlada i definida i que el promotor ha presentat un projecte que ultrapassa aquests límits, amb el perill que aboqui residus tòxics. El projecte inicial era dels anys 90 i les lleis, per sort han canviat molt. Ara hi ha dos procediments en marxa: 1) el procediment mediambiental que controla la Generalitat i 2) el procediment urbanístic, en tràmit ara a l’ajuntament, que finalment haurà d’aprovar també la mateixa Generalitat.

 

Pel que fa al procediment ambiental, la tramitació que està fent la generalitat és absolutament permissiva fins al punt que no creo necessari que ni tan sols aportin un informe d’impacte ambiental. Això va en contra de totes les lleis actualment vigents i per això l’ajuntament i molts particulars han presentava al•legacions. El problema és que la Generalitat interpreta que com que l’activitat es va demanar fa dècades, la legislació a aplicar era la vigent llavors, molt permissiva en qüestions mediambientals. No estem d’acord i seguirem ferms en treballar com a formació política i com a membres del govern municipal en exigir al Departament de Territori de la Generalitat que no doni llum verda a l’abocador tan alegrement.

 

Pel que fa al procediment urbanístic ara en marxa, l’ajuntament, com que la Generalitat no ho ha fet pel seu procediment, sí que està exigint informe d’impacte ambiental i, a més, demana tota una sèrie de modificacions al projecte que garanteixin que no es va ni un mil·límetre més enllà del que va autoritzar la sentència del 2012.

 

I ahir, amb tot aquest panorama, els grups de l’oposició van presentar una moció per condemnar l’abocador…i, la pregunta la fem de nou, perquè els nostres regidors no la voten a favor com a govern? Doncs precisament perquè som govern i tenim responsabilitats.

 

Quan una administració està portant a terme un procediment administratiu NO es pot pronunciar públicament ni a favor ni en contra fins que el procediment s’ha resolt, d’aquesta manera preserva el principi de correcta actuació i permet que el promotor no pugui demanar l’anul·lació del procediment sigui quin sigui el resultat final. Això dóna marge a l’administració local a estar present, si s’escau, a qualsevol recorregut jurídic i no queda invalidada perquè algun jutge pugui entendre que ha prevaricat en la gestió d’un procediment.

 

El que  pot fer un govern és dir que tot el que farà ho farà per preservar els principis que ha de protegir dins de la llei, principis com la salut de les persones i la protecció del medi ambient. per això, tan aviat com vàrem conèixer el text de la moció, vàrem proposar un petit canvi que hagués permès que els 25 regidors votessin a favor, mostrant una imatge de ciutat unit front a una amenaça. L’oferta de nou text, que només obligava a canviar menys de 10 paraules no va ser atesa per l’oposició, aquesta està més interessada en fer soroll i desgastar amb qualsevol excusa i ahir ho va demostrar.

 

Per això us volíem donar tota aquesta explicació, perquè tingueu clar el nostre posicionament. Seguim al carrer i arreu treballant i lluitant contra gegants i contra una Generalitat que veu a Rubí com la ciutat perfecta per seguir obrint abocadors. Recolzant la feina dels nostr@s regid@rs i participant com a formació política en els moviments de protesta ciutadana.

 

Aquí ens teniu per qualsevol dubte i suggeriment.

 

Consell de Coalició

En Comú Podem Rubí

 

Deja una respuesta