En este momento estás viendo Març, visualització d’una lluita centenària

Març, visualització d’una lluita centenària

Va ser a l’any 1875 quan un 8 de març a Nova York un grup de dones treballadores d’una fàbrica tèxtil al fer una protesta contra els baixos salaris (rebien la meitat que els seus companys) van ser brutalment agredides per la policia causant la mort de 120 dones. Al 1911, a una altre fàbrica tèxtil a USA van ser 146 dones les que van morir a la fàbrica Triangle a un incendi ja que les portes estaven segellades. No va ser fins el 1975 que l’ ONU va fer oficial el 8 de març como el Dia Internacional de la Dona Treballadora, visualitzant totes aquestes lluites, reclamacions, envers la desigualtat entre homes i dones especialment al món laboral.

Any rere any des de llavors, el 8M ha significat un dia dedicat a reivindicar les lluites feministes. Fa tres anys, al 2017, va anar més enllà de les reclamacions d’igualtat laboral i es va plantejar com una vaga en un sentit ampli: laboral, de cures, estudiantil i de consum. Es va obrir el focus del concepte de vaga i va ser secundada arreu del planeta. Si bé ja es venia plantejant aquest dia com un espai de reivindicació feminista en diferents àrees aquell 8M de 2017 va haver una mobilització global contra tots els tipus de desigualtats entre homes i dones amb el lema “Si s’aturen les dones. S’atura el món”. (Article)

Aquest 8M de 2020 ens trobem amb el handicap de que cau en diumenge, per tant, invisibilitzaria  la vaga laboral, estudiantil i no hauria un impacte sobre la de consum i cures. Catalunya serà una de les poques comunitats autònomes on sí es secundarà la vaga laboral, això ha creat controvèrsia ja que majoritàriament afecte a sectors dels serveis i cures, sectors especialments molts precaritzats i racialitzats (Article).

Sota el lema “Juntes i diverses per una vida digna: autoorganització i revoltes feministes contra la precarietat i les fronteres“. (Web) on el manifest d’enguany crida a mobilitzar-se també contra l’emergència climàtica, per la derogació de la Llei d’estrangeria, que criminalitza les persones migrades, o per defensar la diversitat afectivosexual, corporal i de gènere.

El nostre espai polític (ECP) té com part del seu “ADN” la lluita feminista que no tan sols abandera sinó que també treballa per incidir en la lluita per la igualtat. Exemple d’això és la proposta de modificació de la llei 5/2008 coneguda com la Llei contra les violències masclistes que ha presentat al Parlament de Catalunya i que es debat aquest dimecres 4 de març al Ple; introduint-hi 3 nous conceptes: les violències digitals, les institucionals i el «només sí és sí» (o sigui, el consentiment explícit de desig sexual).

O la proposta de modificació legislativa que s’aprovarà aquest proper dimarts 3 de març al Consell de Ministres sobre la Llei coneguda com «només sí és sí «. Aquesta modificació preveu millorar la xarxa d’atenció a dones víctimes de violències i canviar el codi penal per a incloure el consentiment explícit, quant a violències sexuals.

A Rubí la nostra coalició (ECPR) no esgotarà totes les reivindicacions en un sol dia sinó que dedica especial interès els 365 dies de l’any. No obstant això, durant tot aquest mes de març farem accions feministes puntuals com per exemple, secundar la vaga (Moció Ple mes de febrer) i un seguit d’activitats de sensibilització:

  • 2M, Contacontes Feministes, entenem que tot canvi comença per l’educació, adrecem aquesta activitat al públic infantil per combatre els estereotips.
  • 6M, sopar FemiMixte, espai de trobada on comptarem amb el parlament de diferents activistes feministes que ens explicaren les seves lluites.
  • 12M, dins dels cicles “Pensar Rubí” contarem amb la moderació de l’antropòloga feminista Sílvia Carrasco Pons on debatrem sobre les dones en el món laboral.

 

També participem i promocionem dues activitats del nostre entorn:

  • 2M, xerrada “Robes No Feministes”, la nostra companya la Siham Azaouyat
  • junt a la Chaima Farzouz
  • ens explicaren sobre un experiment social fet a la Universitat Autònoma de Barcelona
  • 7M, cinefòrum organitzat per l’entitat Sala Neus Català sobre el film “La Fuente de las Mujeres” que ens apropen a una realitat molt actual.

 

 

Perquè aquesta lluita sigui una realitat et necessitem #AmbTuHoFemPossible.

 

 

 

Consell de Coalició

En Comú Podem Rubí

 

Deja una respuesta