En este momento estás viendo NOTA EN RELACIÓ AMB LES MESURES PREVENTIVES CONTRA EL CORONAVIRUS EN LA FASE D’ALERTA DECRETADA

NOTA EN RELACIÓ AMB LES MESURES PREVENTIVES CONTRA EL CORONAVIRUS EN LA FASE D’ALERTA DECRETADA

En els darrers anys diversos brots de malalties transmissibles emergents han afectat les nostres societats amb conseqüències i efectes diferents. Tot i no ser un risc nou, poden ser cíclics, s’espera dels estats una preparació prèvia, el manteniment i l’actualització del pla nacional de resposta d’emergència de salut pública i la planificació coordinada i consensuada dels mecanismes per a la vigilància i resposta ràpida davant un esdeveniment transmissible amb potencial alt risc per a la salut publica.

 

La definició de malaltia transmissible emergent inclou tant brots de malalties prèviament desconegudes com increments ràpids de la incidència d’algunes malalties infeccioses conegudes, conjuntament amb l’aparició de brots en àrees geogràfiques no habituals. El que tenen en comú totes aquestes malalties és la seva relació amb l’origen i la propagació per l’activitat humana i les seves conseqüències. La globalització o el canvi climàtic poden intensificar la seva aparició en els propers anys.

 

Una d’aquestes malalties transmissible emergents amb potencial alt risc per la salut publica internacional és l’anomenat COVID-19, el coronavirus.

 

Davant d’això més enllà de d’activació per part de govern de l’Estat de diverses mesures de contenció reforçada, el govern de la Generalitat ha elaborat el PLA D’ACTUACIÓ DEL PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc aprovat per ACORD GOV/30/2010, de 26 de febrer i revisat per ACORD GOV/40/2020, de 3 de març de 2020.

 

 1. Els plans d’emergència municipals

 

Les actuacions d’un municipi davant d’una emergència associada han d’estar contemplades al pla bàsic de protecció civil municipal.

 

Bàsicament, les funcions dels municipis han d’anar dirigides a garantir la prestació dels serveis imprescindibles per al funcionament del municipi.

 

Els consells comarcals podran elaborar plans d’assistència i suport (PAS) per als municipis del seu àmbit territorial per ajudar-los a complir les seves responsabilitats.

 

 1. Responsabilitats dels municipis

 

Les responsabilitats del municipi, per tal de mitigar les conseqüències d’una emergència d’aquestes característiques són:

 

 • Incorporar al pla de protecció civil municipal les mesures a prendre en cas d’una emergència d’aquests tipus. Implantar-lo i mantenir-lo operatiu.
 • Determinar els elements especialment vulnerables.
 • Conèixer els mitjans i recursos del municipi.
 • Informar al CECAT de la situació en la qual es troben els serveis imprescindibles per al funcionament del municipi així com l’estat de prestació dels subministraments bàsics i d’altres serveis imprescindibles
 • Informar la població en general.
 • Organitzar els voluntaris i voluntàries municipals.
 • El municipi tindrà un Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), normalment ubicat al costat del Centre Receptor d’Alarmes Municipal (CRA), en contacte permanent amb el CECAT.

 

 1. Funcions bàsiques del pla de protecció civil municipal

 

 • Preveure l’estructura organitzativa i els procediments per a la intervenció en aquest tipus d’emergències, en coordinació amb els grups d’actuació previstos en el Pla. En aquest sentit caldrà reforçar, sobretot, els serveis socials d’atenció a col·lectius que presentin al mateix temps factors fisiològics que els configurin com a població especialment vulnerable des del punt de vista sanitari i que a més, es trobin en una situació que els faci encara més vulnerable (gent gran que visqui sola, persones en risc d’exclusió social…).
 • Preveure procediments d’informació i alerta a la població en coordinació amb els previstos en aquest Pla, parant particular atenció als elements especialment vulnerables.
 • Determinar les instal·lacions que poden veure afectada la seva activitat. El municipi ha de vetllar per tal que aquestes instal·lacions disposin d’un pla d’autoprotecció (PAU) que contempli aquests supòsits i les actuacions internes que caldria fer.
 • Catalogar els mitjans i recursos específics per a la posada en pràctica de les actuacions previstes.

 

La Generalitat de Catalunya, davant l’epidèmia del coronavirus, ha decretat la fase d’alerta amb una resolució que inclou tot un seguit de mesures que obliguen als  ajuntaments a dur a terme un conjunt d’actuacions extraordinàries que afecten als serveis i activitats municipals.

Les mesures tenen dos objectius principals: contenir l’expansió del nou coronavirus, limitant-ne la incidència, i protegir sobretot les persones més vulnerables, la gent gran i amb malalties cròniques.

 • Creació d’una comissió de coordinació i seguiment del COVIC 19 que és qui posa en marxa, activa i coordina juntament amb el CECAT les mesures de contenció de la malaltia. Una comissió que lidera l’alcaldia i que en formen part les àrees de Salut i Organització., els serveis de Protecció Civil i la Policia Local

 

 • Criteris generals

 

 • Suspensió de tots els actes organitzats pel consistori queden suspesos durant els propers 15 dies d’actes organitzats per l’Ajuntament.
 • Recomanació a les entitats de la ciutat que puguin tenir programats actes al municipi en els propers 15 dies que adoptin la mateixa mesura
 • Suspensió de les activitats dirigides a persones grans en altres equipaments municipals, com biblioteques, gimnasos o centres cívics.
 • Manteniment fins a nova ordre els serveis que presta habitualment l’Ajuntament (en centres cívics, equipaments esportius…).

 

 • Quins esdeveniments se suspenen i quins es mantenen?

 

 • S’ajornen els esdeveniments de més de mil persones.
 • L’activitat dels diferents òrgans de participació municipals, com les audiències públiques, consells etc es posposen.
 • Es limita la capacitat a un terç als esdeveniments de menys de mil persones.

 

 • Esports

 

 • Seguint les indicacions de la Secretaria General de l’Esport i de les diverses federacions esportives, se suspenen les competicions
 • Pel que fa als entrenaments, les diverses entitats esportives de la ciutat informaran els seus membres sobre si es mantenen o es cancel·len.
 • En qualsevol cas, els esdeveniments esportius que eventualment se celebressin hauran de tenir lloc a porta tancada.

 

 • Ensenyament

 

 • Les informacions apunten que el Departament d’Educació de la Generalitat decretarà un tancament de totes les escoles a partir del 16 de març.

 

 • Objectiu: preservar els serveis mèdics

Totes aquestes mesures tenen per objectiu evitar la propagació de la malaltia, que no acostuma a ser greu en persones en bon estat de salut però que pot ser-ho en malalts amb patologies prèvies o d’edat avançada. Es tracta, per tant, d’evitar l’avenç de la infecció per preservar els serveis de salut i d’urgències i garantir la seva capacitat d’atendre els casos que requereixen atenció crítica. Cuidant-nos, cuidem el nostre veïnat més vulnerable.

 • Què fer en cas de dubtes: test web abans de trucar al 061

Per això, es recomana seguir els consells de les autoritats sanitàries, que es poden consultar en l’espai web que ha habilitat a aquests efectes el departament de Salut de la Generalitat. Si es tenen símptomes, es recomana fer aquest test habilitat pel mateix departament de Salut abans de trucar el 061, i trucar el 061 abans d’acudir a urgències.

 • Seguiu les recomanacions oficials i no difongueu informacions no contrastades

Transmetre un missatge de tranquil·litat al conjunt de la ciutadania, amb el compromís de seguir aportant informació actualitzada i transparent. Així mateix, cal fer una crida a consultar informació oficial i no deixar-se endur ni reproduir rumors o notícies falses o tendencioses.

 • El subministraments alimentaris, garantits

Davant de les imatges difoses per certs mitjans de comunicació i a través de les xarxes socials de persones acudint a botigues d’alimentació per acaparar productes, l’Ajuntament ha de garantir aquesta informació sobre els subministraments garantits.

 • La sanitat pública, un patrimoni a protegir

Finalment, l’Ajuntament vol agrair tot el personal sanitari que està treballant per contenir l’epidèmia i assistir les persones que ho requereixen. En nom de tota la ciutadania, el consistori agraeix als i les professionals de la sanitat pública la seva tasca. També insta a defensar i dotar dels recursos suficients aquest patrimoni comú, que demostra en situacions com aquesta la seva importància estratègica.

Es recomana als veïns i veïnes del municipi que restringeixin, sempre que sigui possible, l’activitat social.

La informació s’anirà actualitzant a mesura que hi hagi novetats

MÉS INFORMACIÓ

L’Ajuntament recomana seguir els consells, que es poden consultar en el web del Departament de Salut de la Generalitat.

 1. comunicat de Catalunya en Comú en relació amb el COVID-19

 

Ahir vam conèixer les darreres mesures de prevenció recomanades per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i d’altres ajuntaments per protegir a la població més vulnerable del Covid-19 i evitar que se saturin els serveis mèdics que tota la població necessita. Per aquests motius i com exercici de responsabilitat col·lectiva recomanem reduir l’activitat social i pública per tal d’evitar el contagi.

Us proposem que ajornem les activitats públiques que tinguem programades fins al dia 27 de març així com les reunions presencials, com hem fet amb l’acte «Ara, nova dècada. Ara, Catalunya» de Lleida d’aquest divendres 13 i el Consell Nacional programat per aquest dissabte 14. Això suposa l’anul·lació dels actes d’ “Ara, nova dècada. Ara, Catalunya» a Vilafranca del Penedès del dia 20, de Montornès del dia 22 i Sant Cugat i Mataró del dia 28. Al llarg d’aquests quinze dies anirem avaluant la situació.

 

Com ja sabeu hem implementat la participació on line tant a les reunions del Consell Nacional com a les reunions de l’Executiva Nacional. En un pas més, i sabent que tenim una eina que ens permet fer reunions on line i en un exercici de responsabilitat col·lectiva, us recomanem fer-ne ús per a seguir amb l’activitat diària de la nostra organització.

 

Aquí teniu un manual amb tota la informació perquè pugueu fer les reunions no presencials en la mesura que sigui possible: https://drive.google.com/file/d/1e6OkcQcQ30R6pAMuJSnAyj5tAXSpeSu_/view

 

Us recordem que és important seguir les mesures que vagin dictant les autoritats sanitàries per tal de seguir la nostra activitat habitual sempre amb tranquil·litat i calma.

 

 

SUPORT MUNICIPAL CATALUNYA EN COMÚ

MARÇ 2020

 

Deja una respuesta