En este momento estás viendo Sanitat Pública i equilibri social

Sanitat Pública i equilibri social

Avui, 7 d’abril, és el Dia Mundial de la Salut, un bon dia per reflexionar sobre quines són les bases d’aquesta. Sobre el que fa a un organisme o una societat saludable o malaltís.

Un dels principis bàsics de la fisiologia és la correspondència entre equilibri i salut. És el que tècnicament es defineix com homeòstasi. Tot organisme la necessita per funcionar de manera correcta i, per això, manté a tots els seus òrgans i sistemes al servei d’aquest equilibri. L’homeòstasi neix de la contínua interrelació entre les parts, de les regulacions i aportacions que unes fan a les altres, permetent la vida. Quan un sistema biològic pateix una agressió posa en marxa tot de mecanismes per protegir les seves parts, recuperar les constants vitals i seguir endavant.

Podem fer una analogia de l’equilibri fisiològic aplicat a la nostra societat. Com a sistema de convivència necessita de mecanismes que contribueixen al manteniment de les parts a través d’accions de solidaritat: famílies, cercles d’amistat, recolzament comunitari i sistema de serveis públics. Tots aquests miren de compensar la nostra fragilitat com a individus.

En moments com els que ara vivim, amb la pandèmia provocada pel COVID-19, es posa a prova el sistema i la seva capacitat per compensar els danys. És quan es tensa un mecanisme, mostrant les seves febleses i els seus punts forts. Si no rebentem com a societat, si encara aguanten les costures de tot plegat és precisament per la fortalesa d’alguns d’aquests sistemes de defensa. Un dels més importants és el sistema sanitari públic i universal, la garantia de que, en moments de feblesa i malaltia, qualsevol persona serà acollida i atesa independentment del saldo que marqui el seu conte corrent.

Avui 7 d’abril, demà i sempre, ens cal tenir molt clar que el sistema sanitari públic i universal és irrenunciable. Ens cal tenir clar que no podem permetre que el tornin a tractar com a mercaderia, afeblint-lo i minvant-lo de recursos o maltractant als seus professionals.

Si volem una societat saludable, no podem entendre la convivència sense la seguretat de que ens trobarem acollits el dia que la malaltia ens colpegi, acollits i cuidats per un sistema que cal que tots cuidem i defensem, avui i sempre. Sanitat Pública, un dret que no està en venta.

Deja una respuesta