En este momento estás viendo EL MUSEU MUNICIPAL CASTELL COMMEMORARÀ EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS DIVULGANT PART DEL SEU PATRIMONI

EL MUSEU MUNICIPAL CASTELL COMMEMORARÀ EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS DIVULGANT PART DEL SEU PATRIMONI

El proper dilluns 18 de maig es commemorarà el Dia Internacional dels Museus, organitzat per l’ICOM (International Council of Museums). L’efemèride d’enguany estarà marcada inevitablement per la pandèmia de la Covid-19, que ha fet tancar al públic aquests equipaments culturals i els ha obligat a buscar noves maneres de mantenir la seva tasca divulgativa.

Sota el lema Museus per la igualtat: diversitat i inclusió, el Dia Internacional dels Museus 2020 es presenta com un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, així com promoure eines per identificar i superar els prejudicis en allò que mostren els museus i en les històries que expliquen. La jornada se celebrarà arreu del món amb activitats en línia que buscaran reduir la distància entre aquests equipaments culturals i el seu públic.

En el cas del Museu Municipal Castell (MMUC), s’aprofitarà el dia per fer divulgació a través de les xarxes socials, en format audiovisual, d’un dels elements patrimonials més singulars de Rubí: els grafits medievals situats a la primera planta del Castell, dins l’exposició permanent. Datats entre els segles XIV i XV, aquests mostren moltes característiques peculiars que els fan diferents d’altres grafits de la mateixa època trobats a Catalunya. La primera és la seva ubicació a l’estança més gran de l’edifici, un fet poc freqüent, ja que la majoria de grafits medievals s’han localitzat en zones marginades. La segona és la tècnica emprada: estan traçats amb carbó de vinya en comptes de les habituals incisions.

Aquesta obra participa de la tradició grafitista de les construccions de la zona mediterrània. El 15 de maig de 1991, la Direcció General del Patrimoni Cultural va resoldre que els grafits medievals havien de ser conservats in situ i protegits adequadament per poder ser visitats i salvaguardats per al futur. Des del MMUC es treballa per a la seva conservació i protecció com a patrimoni de la ciutat, singular i original, que permet conèixer, aprofundir i entendre la història local.

Coneguem el nostre patrimoni
El MMUC manté aquests dies la seva tasca divulgativa en el marc de la campanya Rubí es queda a casa. El museu posa a disposició de la ciutadania diversos audiovisuals relacionats amb el patrimoni de la ciutat: alguns referents a edificis emblemàtics i altres sobre els diferents jaciments arqueològics que es localitzen al municipi. El Castell, l’ermita de Sant Muç, el jaciment de la plaça del Doctor Guardiet, el pont aqüeducte de Can Claverí o l’era de Ca n’Oriol són alguns dels elements patrimonials que ja s’estan donant a conèixer.

Tots els vídeos es publiquen a l’apartat que té el MMUC dins el web www.rubi.cat/rubiesquedaacasa.

Notícia

Deja una respuesta