En este momento estás viendo L’AJUNTAMENT BUSCA DEU COMUNITATS VEÏNALS PER PARTICIPAR EN LA PROVA PILOT «COMUNITATS RUBÍ BRILLA, ESTALVI, CONFORT I ENERGIA»

L’AJUNTAMENT BUSCA DEU COMUNITATS VEÏNALS PER PARTICIPAR EN LA PROVA PILOT «COMUNITATS RUBÍ BRILLA, ESTALVI, CONFORT I ENERGIA»

L’Ajuntament de Rubí busca deu comunitats veïnals que vulguin participar en la prova pilot Comunitats Rubí Brilla, estalvi, confort i energia. El projecte té com a finalitat establir un mètode de treball per promoure l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables a les comunitats veïnals de la ciutat.

La iniciativa preveu aconseguir comunitats sostenibles, que estalviïn energia, emissions de CO2 i diners; millorar el confort i la qualitat de vida de les persones que viuen als edificis que hi participin; empoderar energèticament els seus propietaris i propietàries; incrementar el valor patrimonial del immobles; augmentar les possibilitats de venda o lloguer dels habitatges i allargar la vida útil dels edificis participants.

Comunitats Rubí Brilla es divideix en quatre etapes ─1) diagnosi i simulació; 2) cerca de pressupostos; 3) subvencions i finançament; 4) execució─ i serà cada comunitat la que decidirà el pas a la següent etapa.

Durant el primer estadi, Diagnosi i simulació, es duran a terme tallers virtuals de formació en estalvi energètic i econòmic, es realitzarà un estudi per habitatge d’optimització en la contractació i un altre per comunitat d’optimització en la contractació de les zones comunes i simulació de l’estalvi energètic, d’emissions i econòmic per a la implementació de mesures d’eficiència energètica i energies renovables.

Moltes de les propostes plantejades en aquesta primera fase no requeriran inversió econòmica per part de la comunitat. Tot i així, hi haurà altres accions, com ara la possible implementació d’un sistema solar per a l’autoconsum o la millora de l’aïllament de la façana, que sí que en necessitaran durant la 4a etapa ─aquesta inversió estarà vinculada a subvencions i a un finançament amb condicions molt favorables─.

El projecte Comunitats Rubí Brilla gira entorn de l’estalvi econòmic i aquest estalvi ha de permetre finançar les accions executades durant l’estadi 4, de manera que els rubinencs i rubinenques puguin estalviar des del primer moment. Així, una part d’aquest estalvi servirà per cobrir el cost de la inversió durant els anys que duri el finançament, mentre que el mateix estalvi resultarà net per a la comunitat quan el període de finançament finalitzi i quedi coberta la inversió.

«Acostumem a oblidar que, a part de la factura que ens arriba al domicili, paguem una factura elèctrica també com a comunitat de veïns. El marge d’estalvi aquí pot ser de centenars d’euros. Rubí Brilla ofereix un projecte pilot que, de nou, ajudarà a la butxaca i al medi ambient«, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Més enllà de la realització del projecte, actualment l’Ajuntament ofereix una bonificació del 50% de l’IBI per a la implementació d’un sistema d’autoconsum. D’altra banda, de cara a la segona meitat de l’any, hi ha prevista una nova convocatòria PAREER, una subvenció destinada a accions de rehabilitació energètica. Finalment, l’Institut Català de Finances (ICF), juntament amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC), ha obert una línia de finançament per a projectes de rehabilitació destinada exclusivament a les comunitats de propietaris.

El dimecres 27 de maig a les 18 h, tindrà lloc una sessió informativa virtual a través del canal de YouTube de l’Ajuntament, on es podran resoldre dubtes sobre el projecte. Per a participar-hi és necessari inscriure-s’hi prèviament.

Les comunitats que, un cop hagin assistit a la reunió informativa, vulguin participar al projecte, hauran d’omplir el full de sol·licitud. D’entre les diferents peticions rebudes s’escolliran aquelles deu que, sota criteris tècnics, es considerin idònies per a la prova pilot. Les sol·licituds es poden presentar fins al 22 de juny de 2020.

Notícia

Deja una respuesta