En este momento estás viendo RUBÍ COMMEMORA DURANT TOT EL MES DE JUNY EL DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

RUBÍ COMMEMORA DURANT TOT EL MES DE JUNY EL DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

El 20 de juny és el Dia Mundial de les persones refugiades. Al voltant d’aquesta data, l’Ajuntament de Rubí, a través del Servei de Cooperació, ha programat una sèrie d’activitats virtuals, accessibles des de pàgina web i les xarxes socials per sensibilitzar la ciutadania sobre les violacions dels drets humans que pateixen les persones refugiades. Les propostes es posen en marxa aquest dimarts 2 de juny amb l’exposició virtual Tornar a Al Ma’in (Del 2 al 30 de juny) i La maleta refugi, un espai de recursos pedagògics per a infants i joves (Del 2 al 30 de juny) de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

Tornar a Al Ma’in és una mostra del Fons Català de Cooperació al desenvolupament (FCCD) que explica la història del poble d’Al-Ma’in, ocupat i destruït l’any 1948, i que estava situat en el que ara és Israel, a dos quilòmetres de la frontera amb Gaza.  Actualment, sobre Al-Ma’in hi ha quatre assentaments jueus que comparteixen espai amb l’única estructura que va sobreviure a la destrucció: la White House, que s’ha convertit en galeria d’art. L’exposició recull els testimonis de persones que van néixer a la Palestina històrica i expliquen la seva pròpia expulsió el 1948 amb la intenció de portar la història d’Al-Ma’in als israelians que hi viuen i contribuir a la implementació del dret a la tornada. La maleta refugi és un espai d’eines i recursos pedagògics de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat per combatre els principals rumors i estereotips envers la població refugiada, rebatre el discurs discriminatori i xenòfob i fomentar actituds de solidaritat i justícia.

«La Covid-19 ens fa portar les accions a un altre escenari, però en cap moment deixem de fer tasques de sensibilització per a infants i per a persones adultes. Amb motiu del 20 de juny, donem veu a les refugiades i a aquelles persones que treballen des de la institució i des de les entitats de la ciutat pels drets i llibertats de les persones refugiades«, diu Pau Navarro Cano, regidor de Ciutadania i Cooperació Internacional.

Rubí disposa d’un Punt d’Informació i Orientació (PIO) a les persones refugiades gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat en conveni amb el consistori des del 7 de gener de 2020. Des de llavors fins l’11 de març de 2020 s’han atès 76 consultes sobre protecció internacional de 69 persones. D’aquestes, 66 han demanat informació sobre protecció internacional i 3 persones sol·liciten informació sobre altres qüestions i se les ha derivat al servei corresponent. L’11 de març a causa de la crisi sanitària de la Covid-19 se suspèn l’atenció presencial però es manté l’assessorament i l’orientació per via telefònica. Des de l’11 de març al 25 de maig, s’han atès 10 persones. El servei continua en funcionament a través del telèfon habilitat per a les cites prèvies ( 93 588 70 77 – ext. 4005).

Des de la posada en marxa del servei, s’ha atès un 50,8% d’homes i un 49,2% de dones, majoritàriament d’entre 30 i 44 anys (62,3%). En la majoria dels casos els països de procedència de les persones usuàries són Colòmbia, Hondures, El Salvador o Veneçuela

Activitats durant el mes de juny
Dimecres 17 de juny (18 h), tindrà lloc l’Hora del conte virtual de la Biblioteca Mestre Martí Tauler amb el  conte L’ametller no va poder fugir, una narració original de Pepi Soto Marata amb il·lustracions de Pia Vilarrubias Codina creada pel Comitè Català de l’ACNUR (l’Agència de l’ONU per als Refugiats). L’Ajuntament de Rubí ha impulsat una adaptació narrativa del conte a càrrec de l’educadora i contecontes Clementina Kura-kura.

Entre el 15 i el 22 de juny, es posarà en marxa la campanya Joves de Rubí amb el Sàhara. L’escola d’art i disseny edRa i l’Institut La Serreta van iniciar el setembre de 2019 un projecte de cooperació als campaments de persones refugiades sahrauís. La crisi de la Covid-19 ha reactivat la proposta, ara enfocada a donar visibilitat sobre la situació del Sàhara Occidental a través dels testimonis dels i les joves d’edRa i La Serreta. La intenció és motivar a altres joves a conèixer el Sàhara Occidental, el seu poble i la seva causa.

Les entitats de Rubí amb les persones refugiades (Rubí Solidari, Rubí Acull, CCAR i Apip-Acam) faran visible la seva tasca a través d’un vídeo per donar-se a conèixer i apropar el col·lectiu de persones refugiades a la ciutadania que es podrà veure a partir del 19 de juny a les 18 h.

Finalment, el 20 de juny coincidint amb el dia mundial de les persones refugiades, l’Ajuntament de Rubí difondrà un webinar sobre els desplaçaments forçats en el marc de la COVID-19, concretament, sobre Orient Mitjà i Mèxic.

Font

Deja una respuesta