En este momento estás viendo Ser útils a la ciutat

Ser útils a la ciutat

Quan la gent d’En Comú Podem conversàvem amb el PSC a Rubí, per tancar un pacte de govern, ens repetíem en l’intern allò ja clàssic del “programa, programa, programa”. Si érem capaços d’arribar a un acord sobre allò prioritari per a la ciutat; sobre projectes a posar en marxa, tindríem acord. Segurament no és nova política, però sí és una estratègia que ens ajudava a centrar-nos en allò que ens mou a estar en la política: fer realitat canvis que millorin la situació de la ciutat.

 

Per tant, a un any d’aquell acord, la pregunta que el grup municipal i tota la gent de l’espai d’En Comú Podem ens fem és: som útils a la ciutat? La nostra feina significa una diferència? Estem desenvolupant el nostre “programa”? De fet, el grup municipal ens fem aquesta pregunta cada dia, i la nostra acció va sempre en aquesta direcció.

 

Ens hem fet responsables de l’àrea de transició ecològica. El primer que vàrem fer va ser declarar l’Emergència Climàtica, una situació global que es concreta en accions com la tasca de Rubí Brilla per impulsar l’estalvi i canvi de model energètic (a les cases de la gent, el comerç i les indústries), amb la primera instal·lació col·lectiva de plaques fotovoltaiques per autoconsum a sostre industrial de tot l’estat; reforçant els grups de compra compartida d’energia; i garantint els drets energètics davant de les grans operadores. També vam aprovar el Pla Local de Residus, una eina que ens guia cap a un canvi de model de recollida i gestió, basat en la reutilització, reducció i reciclatge dels residus.

 

Pel que fa al medi natural, en els primers mesos a govern hem impulsat i senyalitzat tota la xarxa d’itineraris naturals. Iniciem un projecte europeu amb joves de secundària pel Pacte Verd a Rubí, acció que suma i dona continuïtat a la tasca de les nostres Escoles Verdes de la ciutat. Aquí els horts municipals juguen un paper destacat amb una tasca de producció de proximitat, i a la vegada una tasca social que s’ha demostrat vital per molta gent en els temps de pandèmia.

 

Hem abordat polítiques pendents, com l’estratègia i inversió en matèria d’habitatge. Hem ampliat el parc públic amb la compra de tres pisos el 2019, i acabarem el 2020 amb un nou pis i un altre de recuperat; l’any vinent serà una realitat l’espai habitacional d’emergència al carrer Belchite; i el 2022, una promoció de pisos per a gent jove. En paral·lel, estem modificant la planificació per poder construir allotjaments dotacionals, buscant inversors per construir més d’una promoció. I el més important: hem abordat el Pla Local d’Habitatge per decidir com avançarem cap a l’objectiu de disposar d’un 15% del parc de la ciutat amb algun tipus de protecció social. Ja tenim a punt d’aprovar algunes eines: noves mesures en l’IBI i l’elaboració del cens d’habitatges buits; perquè hem de recuperar els habitatges buits de la ciutat per a que compleixin la seva funció.

 

Els carrers de Rubí ja tenen més memòria. Hem culminat en el marc de la Taula per la Memòria Històrica la instal·lació de les Stolpersteine, que junt amb accions com l’agermanament amb Els Guiamets (poble natal de la Neus Català) o el projecte pedagògic de l’Amical de Mathaussen i el Memorial Democràtic ens apropen a ser una ciutat lliure de feixisme. En col·laboració amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, hem creat el Punt d’Informació i Orientació per persones sol·licitants de refugi o asil; i hem començat els treballs per un nou Pla Director de Cooperació.

 

I hem fet un pas més perquè el nostre ajuntament sigui transparent, amb l’àrea de Govern Obert, que suposa una nova forma de relació amb la ciutadania. Com a primer pas, hem començat a aprovar Cartes de Serveis i posat en marxa l’Oficina de Governança de Dades. I tal com dèiem en el nostre programa, tenim enllestit el Codi de Conducta dels càrrecs electes, per poder retre comptes de la nostra feina.

 

És interessant que a un any de govern, el paper se’ns quedi curt per explicar totes les accions que hem posat en marxa, recuperat, impulsat o finalitzat. Tenim molt clar que la nostra feina és una cursa de fons, amb obstacles inclosos. Però a hores d’ara ja hem respost la primera pregunta, “som útils a la ciutat?”. Sense dubte.

 

Deja una respuesta