En este momento estás viendo Llum verda a les ordenances fiscals de 2021

Llum verda a les ordenances fiscals de 2021

El Ple ha aprovat les ordenances fiscals de Rubí per a 2021, uns documents que congelen els impostos, contemplen un recàrrec de l’IBI als pisos buits, i que substituiran tot l’aparcament de zona blava per zona taronja (vegeu notícia). La majoria absoluta del govern de PSC i Comuns ha servit per aprovar la proposta d’impostos i taxes municipals davant l’abstenció o vots en contra de l’oposició.

Durant el transcurs del Ple extraordinari per aprovar les ordenances, alguns grups de l’oposició han valorat positivament aspectes de la proposta. És el cas del recàrrec de l’IBI del 50% als pisos buits, destacat per l’AUP (tot i recordar que feia anys que estava pendent desenvolupar-ho), o la fi de la zona blava en favor de zona taronja d’estacionament gratuït rotatiu, que ha valorat Cs. De fet, es tractava d’una proposta del seu programa electoral.

Com no podia ser d’una altra manera, però, la majoria de l’oposició ha justificat el seu vot pels aspectes amb els quals no hi estan d’acord. El principal retret, esgrimit per forces com ERC, Cs o VR, és que Rubí té impostos massa alts, especialment considerant el context de crisi que ha generat la pandèmia. «L’IBI és insultantment alt a Rubí» o «Tenim uns impostos alts que no es corresponen amb els serveis que ofereix l’Ajuntament» són alguns dels arguments que s’han pogut escoltar a la sessió. També s’ha criticat que una ciutat que impulsa polítiques verdes elimini la zona blava del centre, fet que l’oposició assegura que augmentarà l’ús dels vehicles privats.

Des del govern, la regidora d’Hisenda, Mari Carmen Cebrián, ha recordat que l’IBI s’ha estat abaixant els darrers tres anys i només s’ha congelat aquest, i que està en la mitjana del Vallès Occidental (vegeu notícia). Per la seva banda, la regidora d’habitatge, Ànnia García, ha explicat que la decisió de congelar impostos s’ha fet seguint un criteri de prudència per tal de no posar en perill l’estabilitat pressupostària de l’Ajuntament: «Tenint en compte la incertesa actual, no sabem com serà la situació real econòmica i d’activitats de l’any vinent, com afectarà la pandèmia al mercat laboral… no ens podem permetre una política indiscriminada de bonificacions».

També s’ha criticat que la proposta d’ordenances no es faci paral·lelament a la de pressupostos, fet que permetria tenir una millor idea de com seran les finances de Rubí l’any vinent. Cebrián ha explicat que aquest any encara no han pogut compartir la proposta de pressupostos perquè estan pendents de conèixer el Decret de la Moncloa que, previsiblement, permetrà als consistoris fer ús del seu romanent per a inversions relatives a pal·liar els efectes de la Covid.

Tot i que en el primer torn del debat plenari els polítics han mantingut les formes, la segona meitat ha estat protagonitzada per retrets i atacs personals. Partits com ERC o Cs han criticat que el govern no negociï més amb l’oposició propostes com les ordenances i se’ls ha acusat de tenir «poca ètica política», mentre que des de l’executiu s’ha etzibat que algunes de les propostes que havien rebut per part d’aquestes forces «tenien baix nivell» o que algun portaveu va absentar-se de les comissions de treball sobre aquest tema.

Font

Deja una respuesta