En este momento estás viendo El sol i el vent són de tothom. Per una transició energètica Justa

El sol i el vent són de tothom. Per una transició energètica Justa

Cada cop que fem benzina o encenem el gas fem girar la roda d’un sistema injust i insostenible. Un sistema basat en l’extracció de combustibles fòssils a milers de kilòmetres de casa nostra, agressiu i controlat per unes poques companyies multinacionals. Sistema que en origen reforça règims dictatorials, vulnera drets humans i provoca guerres. Per això, perquè aquestes fonts d’energia s’esgoten i pels efectes que provoca la seva combustió sobre el clima mundial és imprescindible la transició energètica.

La transició energètica és el canvi cap a un sistema basat en l’ús eficient de fonts d’energia renovables, de proximitat i accessibles per a tothom. Aquest últim condicionant és vital pel nostre futur, és el que marcarà si seguim vivint a un sistema injust que enriqueix desmesuradament a uns pocs i deixa gent enrere o aconseguim entendre la justícia social com a un element fonamental de la transició energètica.

La clau és qui controla la producció, distribució i la comercialització de l’energia. Amb les energies renovables és possible un control local i distribuït en moltes mans, s’obre la possibilitat a què grups de persones, petites empreses i l’administració local tinguem un paper de lideratge i de trencament amb el vell sistema.

A Rubí ens hem proposat contribuir a aquesta transició justa i necessària; per una banda fomentant l’ús d’energies renovables, donant el màxim de facilitats per les instal·lacions de fotovoltaica per autoconsum: reducció a 0 € de la taxa per instal·lació de plaques, foment d’instal·lacions fotovoltaiques compartides entre empreses o amb el gran projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a tots els edificis municipals. Un canvi que també ha d’anar de la mà de l’estalvi i l’eficiència, no podrem seguir amb els mateixos nivells de despesa, és per això que projectes com el 50/50 a les nostres escoles, el canvi de model de mobilitat o la rehabilitació dels habitatges, amb projectes com les Comunitats Rubí Brilla, són peces de la mateixa construcció.

Però mentre la transició dona els seus fruits hem de protegir a les persones, a Rubí tenim com a primer objectiu del Pla de Mandat del govern municipal la lluita contra la pobresa. Moltes famílies vulnerables tenen greus dificultats per fer front a la despesa que suposa escalfar-se a l’hivern i pateixen la pressió de les comercialitzadores elèctriques. A Rubí Brilla assessorem a famílies vulnerables, les acompanyem en les seves gestions davant les elèctriques i ens assegurem que no es produeixen talls de subministrament. Ajudem a estalviar amb els tallers de factura, amb el nou servei d’assessorament en línia o als comerços amb el grup de compra d’energia.

En definitiva, perquè no guanyin sempre els mateixos i com que el sol i el vent són de tothom, ens hem d’assegurar que qui pilota la transició és la gent. Hi ha un risc importat que el canvi sigui controlat per les grans corporacions, per això és imprescindible una voluntat política clara per fer les lleis al servei de les persones i no dels grans grups d’interès que han dominat el mercat fins ara. Perquè la transició energètica és una bona oportunitat per canviar la ciutat i el món.

Deja una respuesta