En este momento estás viendo La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centrarà en els residus invisibles

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centrarà en els residus invisibles

Del 21 al 29 de novembre tindrà lloc una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Rubí, una iniciativa que convida la ciutadania a reflexionar sobre com reduir la quantitat de residus que generem cada dia.

La proposta encara pren més rellevància tenint en compte que, a causa de la pandèmia de la Covid-19, fem servir més materials d’un sol ús, com ara guants, mascaretes, productes envasats o material derivat del menjar per emportar. «En definitiva, ha augmentat molt el volum de residus no reutilitzables, i per això és tam important que tothom en sigui conscient i pugui fer alguna acció que contribueixi a la seva reducció», ha dit el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano.

A més, la situació es dona justament a les portes de l’aplicació de la normativa europea sobre la prohibició de productes de plàstic d’un sol ús, que entrarà en vigor l’any 2021.

A Catalunya i a l’Estat espanyol s’està tramitant la llei de prevenció i gestió de residus i l’ús eficient dels recursos, per tal de donar marc legal a mesures orientades a reduir el consum de recursos i mantenir en circulació els recursos consumits.

Segons Medrano, això ens obliga a trobar alternatives més respectuoses amb el medi natural; a reflexionar sobre el nostre consum, i a conèixer alternatives de productes que ajudin a aturar la tendència de generar cada cop més residus que no podem aprofitar, amb l’únic tractament final de l’abocador, substituint-los per productes que puguin reutilitzar-se o bé es transformin en recursos.

Els residus invisibles

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centrarà enguany en els residus invisibles, que són aquells que es produeixen durant el procés de fabricació dels productes, ja que els consumidors no els veiem, o bé perquè queden dins dels productes o bé perquè són els derivats del procés de producció o funcionament.

L’edició d’aquest any es veurà afectada pel context de la Covid-19, amb limitacions respecte a convocatòries de gran format en espais oberts i activitats o tallers en recintes tancats; per tant no es farà la Gran Acció i les activitats seran en format virtual, amb algunes propostes a l’aire lliure.

Les activitats s’agrupen en tres eixos: consum responsable, autoreparació i reutilització. Així, pel que fa al primer eix, durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es durà a terme la campanya Compra sense residus, que convida a reflexionar sobre els elements que utilitzem per fer la compra, i que repartirà 34.400 bosses reixades per comprar fruita a les llars de la ciutat. També s’estrenarà l’apartat web Consum responsable, on es podran consultar tots els punts de la ciutat on es pot reparar, reutilitzar i/o donar. Finalment, es farà una activitat dirigida al públic familiar, Qui se l’ha menjat?, un joc de sensibilització per aprendre a cuinar una recepta sense deixar anar cap residu mitjançant la resolució d’enigmes.

Pel que fa a l’eix de l’autoreparació, es faran tres Ecotallers en clau de Re per aprendre a reparar aspiradors i assecadors, cafeteres i reparació i «upciclyng» de mobles. També s’inclou en aquest àmbit el taller mensual Dimecres manetes, a l’Ateneu, el dia 25 de novembre.

Finalment, i en l’apartat de reutilització, La Trocalleria es mou s’instal·larà a diferents ubicacions de la ciutat, promocionant l’intercanvi a diferents barris. El 21 de novembre es farà una activitat a l’aire lliure, el Trocatxé, una activitat de geocerca ubicada en un dels itineraris naturals de la ciutat i on, a través de geolocalitzacions s’haurà de descobrir un tresor, format per petits productes que van intercanviant aquells que els retroben. A més, al llarg de la setmana s’establirant 11 nous punts de recollida d’oli a les escoles i instituts, completant el projecte d’APDIR Rubiclack a les escoles. Hi ha previst repartir 6.500 clakis entre les famílies de la ciutat.

A les dependències municipals es promocionaran els punts d’aigua d’ús intern amb la campanya Estalvia aigua, estalvia residus, 6 de les quals són de nova instal·lació, recordant l’ús responsable de l’aigua, i es repartirà al personal municipal una ampolla reutilitzable. Finalment, es promocionarà la campanya de recollida de joguines a les deixalleries mòbils i de Cova Solera.

Durant la mateixa setmana, el Caçador de Trastets organitzarà una activitat sobre recollida de residus en el medi natural.

Consulta el programa sencer de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Font 

 

Deja una respuesta