En este momento estás viendo Es reparteixen bosses de malla reutilitzables a les llars de la ciutat per promoure la compra sense residus

Es reparteixen bosses de malla reutilitzables a les llars de la ciutat per promoure la compra sense residus

Coincidint amb l’arrencada de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus aquest passat cap de setmana, l’Ajuntament ha iniciat la campanya Compra sense residus. En el marc d’aquesta iniciativa, el Consistori està repartint una bossa de malla reutilitzable a les aproximadament 34.000 llars de la ciutat perquè la ciutadania pugui comprar fruita o productes similars sense haver de generar residus plàstics o de qualsevol altre tipus.

La filosofia de la campanya, que s’allargarà fins al gener del 2021, és clara: el millor residu és el que no es genera. “A Rubí es generen unes 3.000 tones anuals de residus provinents d’envasos i bosses. Una part es recicla, però una proporció important acaba als abocadors o al medi ambient. És possible reduir molt aquest volum innecessari fent servir bosses reutilitzables, comprant productes a granel i o utilitzant recipients que es puguin tornar a fer servir. Volem posar-ho fàcil i, entre totes i tots, avançar en la necessària reducció de residus”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

A banda de la distribució de la bossa reutilitzable, la campanya se centrarà en difondre les diverses alternatives que tenen les persones consumidores del petit comerç local per fer un consum responsable, que suposi una reducció de residus.

 

Consells per comprar sense residus

Fer servir bosses reutilitzables permet prescindir de les de plàstic, que tenen una vida mitjana de 15 minuts. En canvi, les reutilitzables poden durar anys fins que no es trenquin.

A l’hora de comprar productes a granel, com ara fruita i verdura, convé optar per les bosses de malla sense nanses reutilitzables, com les que està lliurant el Consistori. Paral·lelament a la seva distribució, el Servei Educatiu de Residus ha publicat un vídeo tutorial al canal de YouTube de l’Ajuntament on s’expliquen els passos per cosir-ne de pròpies.

Per minimitzar els residus lligats al consum que fa un mateix, es pot intentar escollir productes amb el mínim embalatge.

Comprant productes de proximitat, no només es dona suport al teixit econòmic local, sinó que també es redueix la petjada ecològica. A l’apartat web sobre Consum Responsable a Rubí, l’Ajuntament ha llistat els establiments de la ciutat que ofereixen aquests productes.

Una bona planificació del menú setmanal i, conseqüentment, de la compra, permet reduir el malbaratament alimentari. El Consistori ha aglutinat diversos consells sobre la compra responsable i conservació dels aliments a la guia per prevenir els residus alimentaris.

Ara que s’acosten les festes de Nadal, es poden embolcallar els regals de manera sostenible utilitzant papers de diari vells, pòsters o mocadors.

 

Legislació per prevenir residus

El 2018 es va actualitzar la directiva europea de residus, que aposta pels nous models d’economia circular. El nou text legal oficialitza que cal prioritzar reduir la generació de residus i, en cas de no ser possible, afavorir-ne el reciclatge. Concretament, la jerarquia passa per la prevenció, la reutilització i el reciclatge, mentre que l’abocament i la incineració són les últimes opcions.

La nova directiva, que lliga perfectament amb la idea de comprar sense residus, suposarà, per exemple, que a partir del 2021 es prohibeixin certs elements de plàstic d’un sol ús com gots, palletes, ampolles, bastonets i coberts de plàstic, entre altres.

Font

Deja una respuesta