En este momento estás viendo Rubí s’afegeix a la preocupació per l’escalada militar al Sàhara i demana responsabilitats a la comunitat internacional

Rubí s’afegeix a la preocupació per l’escalada militar al Sàhara i demana responsabilitats a la comunitat internacional

L’Ajuntament de Rubí se sumarà aquest dijous mitjançant una declaració institucional en el marc del Ple municipal a la declaració de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) sobre el Sàhara Occidental. La declaració fa una crida a la comunitat internacional, i particularment a les Nacions Unides, perquè assumeixi el seu mandat i vetlli pel respecte i el compliment de la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991 que contempla la realització d’un referèndum d’autodeterminació. El text també demana a les Nacions Unides que assigni un nou enviat especial per al Sàhara Occidental, una plaça que està vacant des del maig de 2019, perquè pugui liderar la transició cap a la celebració d’aquest referèndum.

A més, la declaració insta a totes les administracions, als governs locals, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides que promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí i vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte i prenguin mesures davant l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Marroc al Sàhara Occidental.

Des de fa tres setmanes, civils sahrauís s’estan manifestant de forma pacífica bloquejant la carretera que va des del Guerguerat, a l’extrem sud del Sàhara Occidental, fins a Mauritània. La bretxa del Guerguerat, al mur que separa en dos el Sàhara Occidental, serveix com a punt de comunicació per carretera amb Mauritània, i diàriament és utilitzat per camions de mercaderies que entren i surten sense cap control. La tensió a la zona de Guerguerat va en augment. El Guerguerat, amb Bir Guenduz i Tichla, representen posicions de control per part del Marroc a la frontera sud del Sàhara Occidental amb Mauritània. La bretxa del Guerguerat és en si mateixa una violació de les clàusules de l’Acord Militar Num.1 signat pel govern de la RASD i Marroc l’any 19911.

Rubí està agermanada amb la daria de Guelta des de 1994 i forma part de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS).

Deja una respuesta