En este momento estás viendo Llum verda al Programa d’inspecció d’habitatges buits

Llum verda al Programa d’inspecció d’habitatges buits

Aquest dijous, s’ha donat compte al Ple municipal del nou Programa d’inspecció de pisos buits que es posarà en marxa al gener de 2021. Amb aquest tràmit, l’Ajuntament de Rubí engega un dels instruments que permet la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge per tal d’identificar i censar els habitatges i edificis buits que hi ha a la ciutat i, d’aquesta manera, poder-ne incorporar els màxims possibles a la borsa de lloguer d’habitatge assequible.

La legislació del dret a l’habitatge estableix que cal censar els pisos buits amb l’objectiu d’implementar mesures que permetin atendre part de la demanda de les persones i famílies que tenen dificultats per accedir a un habitatge de lloguer en el mercat lliure. El programa d’inspecció que es posarà en marxa el 2021 és una més de les estratègies que s’estan treballant des del Servei d’Habitatge per donar resposta a una de les principals preocupacions de la ciutadania: l’accés a l’habitatge.

El Programa d’inspecció d’habitatges buits ha de servir per identificar els pisos i edificis desocupats i, a partir d’aquí, acordar amb les persones propietàries la solució més satisfactòria per tal que el seu habitatge pugui ser llogat amb totes les garanties.

La regidora d’Habitatge, Ànnia García Moreno, ha explicat: “Amb la posada en marxa d’aquest programa, volem aconseguir dues coses: disposar d’un cens d’habitatges buits que estan en una situació anòmala i, conseqüentment, iniciar els procediments per assegurar la funció social d’aquests habitatges, tot destinant-los principalment a incrementar el parc d’habitatge de lloguer assequible de la ciutat”.

El programa estableix els procediments que s’hauran de seguir en la funció inspectora, les garanties perquè les persones propietàries puguin intervenir en el procediment i la priorització dels destinataris de les inspeccions, que seran preferentment els grans tenidors, entitats financeres i fons d’inversió.

 

Recàrrec de l’IBI

Disposar d’un cens real d’habitatges buits permetrà a l’Ajuntament imposar mesures sancionadores a aquells grans tenidors que mantinguin immobles desocupats i també aplicar el recàrrec de l’IBI del 50% que es contempla a les ordenances fiscals municipals recentment aprovades.

Ànnia García Moreno ha convidat els petits propietaris de pisos buits a conèixer les diferents opcions existents per llogar amb totes les garanties, així com els beneficis que ofereix l’administració local per incloure els habitatges a la borsa de lloguer assequible. Uns avantatges que s’incrementaran durant el primer trimestre de 2021, quan està previst portar a aprovació el Programa de la borsa d’habitatge de lloguer assequible, que inclourà noves línies d’ajuts i bonificacions fiscals per a aquells petits propietaris que hi incorporin un pis.

Actualment, la bosa de lloguer de Rubí compta amb 53 habitatges de particulars que han posat el seu habitatge a lloguer amb la mediació de l’Oficina Local d’Habitatge.

L’Ajuntament incorporarà dues persones per fer les tasques d’inspecció de pisos buits a partir del mes de gener.

Font

Deja una respuesta