La Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista va ser una llei pionera, fruit de la participació i la construcció de consensos entre les organitzacions feministes i els partits polítics. Al seu moment, va ser un gran èxit i va estar considerada la llei més progressista en matèria de violències masclistes a l’Estat Espanyol.
Perquè és important aquesta llei?
Amb motiu d’avaluació dels 10 anys de la llei es van presentar diversos informes en els que s’identificaven mancances en el seu desplegament, i alguns aspectes que no van ser recollits en el seu moment i que ara seria necessari incorporar per poder actualitzar, fer més amplia i garantista la protecció de les víctimes de violències masclistes.
El projecte de modificació de llei que es presenta té la vocació d’ampliar i reforçar la llei, per adaptar-la al moment actual, els canvis que estem vivint com a societat i a les demandes del moviment feminista i per donar-li més robustesa per a protegir els drets de totes les dones, nenes i les adolescents. En cap cas reforçar i ampliar drets potser amenaça pels drets ja conquerits en matèria de violència contra les dones.
📌Conceptes més importants que amplien la llei: diversitat, interseccionalitat, consentiment sexual, violència digital, de segon ordre, obstètrica, institucional, fills i filles, participació política de les dones, SAP i mediació parental.
📌En cap cas la reforma ataca l’esperit de la llei o el modifica: AMPLIA i REFORÇA.
Novetats que proposa la llei:
✔Eliminar qualsevol tipus de discriminació i protegir els drets de les dones ampliant l’atenció, especialment en el cas de les dones trans sense la menció de sexe registrada en la documentació oficial.
✔ Incloure la violència institucional com a forma i com a àmbit, definint el concepte de diligència deguda i especificant que la violència institucional s’exerceix per acció i també per omissió. És responsabilitat de les institucions públiques garantir els drets de les dones i calen eines de rendició de comptes. Perquè qualsevol dona sigui atesa.
✔ Introduir les violències digitals. Hem assistit a nombroses agressions cap a dones en l’àmbit digital: suplantació d’identitat, gravació i difusió d’imatges sense consentiment, campanyes d’assetjament per raó de gènere, etc. En un àmbit tan comú avui en dia com és l’espai digital i les xarxes, la llei ha d’oferir també garanties de drets.
✔ Reforçar el consentiment. Que quedi clar que ha d’existir voluntat expressa durant tota la relació sexual. Que només SI és SI. Assegurar i ampliar la formació especialitzada de totes aquelles persones que intervenen en l’abordatge de les violències masclistes.
✔ Introduir el concepte d’interseccionalitat. Les violències convergeixen amb d’altres eixos de discriminació, com l’origen, el color de la pell, la situació administrativa, l’edat, la classe social, la diversitat funcional o psíquica, les addiccions, l’estat serològic, la privació de llibertat, la orientació sexual o la identitat i expressió de gènere, que fa que impactin de manera agreujada i diferenciada.
✔ Reconèixer altres formes de violències: la violència ambiental contra les dones i la creació d’un ambient intimidatori, la violència obstètrica i la llibertat de ser mares o no ser-ho i de decidir com parim. Poder garantir que sempre tindrem un part i un postpart respectats.