En este momento estás viendo L’ACA comença les obres per ampliar i remodelar la depuradora de Rubí, amb una inversió de 7,1 MEUR

L’ACA comença les obres per ampliar i remodelar la depuradora de Rubí, amb una inversió de 7,1 MEUR

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao Martín, i el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano Muñoz, han visitat aquest dimecres l’inici de les obres per ampliar i remodelar la depuradora de Rubí. Els treballs, que suposaran una inversió de 7,1 milions d’euros, tindran una durada de 16 mesos i mig i han estat adjudicats a la UTE Ferrovial Agroman-Cadagua.

Les actuacions incrementaran en un 50% la capacitat de la planta i consistiran, principalment, en la construcció d’una tercera línia de tractament biològic, consistent en un nou reactor i un decantador, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua tractada. Així, la depuradora disposarà de tres línies de tractament que treballaran en paral·lel. El director de l’ACA ha assegurat durant la visita que «els treballs permetran tractar i depurar les noves aportacions, a més d’aconseguir una aigua de millor qualitat per al medi i garantir altres usos com el reg«.

L’ampliació d’aquesta depuradora està inclosa en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) i servirà per a millorar tant la capacitat de la planta, adaptant-se a les necessitats actuals i futures, com la qualitat de l’aigua tractada, contribuint a la millora mediambiental de la conca del riu Llobregat.

Les obres es duran a terme  la mateixa parcel·la on s’ubica l’actual depuradora, garantint en tot moment el correcte tractament de les aigües residuals.

La depuradora de Rubí es va posar en servei el 1994 i es va ampliar el 1999. Té una capacitat per tractar 27.000 m3/dia, equivalent a una població de 135.000 habitants, i disposa de prop de 13 quilòmetres de xarxa de col·lectors. Saneja les aigües residuals dels municipis de Rubí i Sant Cugat del Vallès. La depuradora està inclosa al Pla d’eficiència energètica de l’ACA, en el marc del qual es preveu incrementar la producció i ús de biogàs, reduint la petjada de carboni. Segons Andrés Medrano Muñoz, «aquesta obra està dins del marc de la transició ecològica, al permetre la reducció del consum energètic i la millora substancial de la qualitat de l’aigua de sortida de la planta, al mateix temps que redueix la producció de gasos d’efecte hivernacle al preveure un futur ús del biogàs produït«.

Actualment hi ha 530 depuradores actives a Catalunya, que garanteixen el sanejament de més del 97,1% de la població catalana. Pel que fa al Vallès Occidental, la comarca compta amb 27 depuradores en servei que depuren les aigües residuals generades pel 99% de la seva població.

 

Sis actuacions en torrents per valor de 61.000 euros

El director de l’ACA també ha visitat les actuacions fetes al torrent de Can Serra, arran dels efectes provocats pel temporal Glòria, que van comportar la caiguda de més de 150 arbres. Els treballs han consistit en la retirada dels arbres caiguts, l’eliminació selectiva de vegetació, la millora de l’accessibilitat a l’interior de la riera i el muntatge i col·locació de tanques de fusta amb peus de formigó als accessos del torrent. De la seva banda, l’Ajuntament de Rubí va fer plantació de 322 exemplars entre arbres i arbustives, en una primera acció de regeneració que es completarà la propera tardor.

Aquesta és una de les sis actuacions que l’ACA ha fet a Rubí arran del temporal Glòria, amb una inversió global superior als 61.000 euros. La resta dels treballs s’han fet als torrents de Sant Muç (2), Xercavins, Tallafigueres i l’Oriol (a més de l’esmentada al torrent de Can Serra).

 

Deja una respuesta