En este momento estás viendo Rubí celebra el Dia de la Terra agraint al medi natural els beneficis aportats especialment durant la pandèmia

Rubí celebra el Dia de la Terra agraint al medi natural els beneficis aportats especialment durant la pandèmia

Del 22 d’abril al 2 de maig, Rubí celebrarà la 7a edició del Dia de la Terra amb una programació amb la qual es pretén ampliar i diversificar el moviment ambiental a tot el món per construir un medi ambient saludable i sostenible; abordar el canvi climàtic, i protegir la Terra per a les generacions futures. Aquest any, les activitats s’han adaptat a la situació sanitària derivada de la COVID-19, combinant propostes presencials i en línia.

La programació d’aquesta edició compta amb més d’una trentena d’activitats i més d’un centenar de col·laboradors entre entitats, comerços, restaurants, pagesos o ciutadania a títol individual. “És un èxit de participació, malgrat que haguem hagut de canviar el format d’altres edicions”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. Tant l’alcaldessa com el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, han agraït la implicació de l’equip tècnic i de la ciutadania en l’organització de la programació. “Agraïm a totes les persones que fan possible aquesta proposta i que entenen el medi natural com a part fonamental de la identitat de Rubí. És un agraïment a les persones que reconeixen al medi natural el bé que ens aporta a tots plegats”, ha comentat el regidor.

 

Activitats a l’entorn natural

L’any 2020, fruit de la situació sanitària actual, el medi natural ha estat descobert per molts rubinencs i rubinenques. Els llargs períodes de confinament han generat la necessitat de les persones d’estar en contacte amb la natura i de sortir a passejar. “A Rubí som afortunats: disposem d’un entorn natural privilegiat […]. I aquest programa pretén que coneguem bé aquests espais verds, que formen part de la riquesa de la nostra ciutat”, ha dit Martínez Martínez. Segons Medrano Muñoz, “es tracta de conscienciar des dels més petits als més grans, que se n’adonin que ciutat i medi natural és una sola cosa, que hi ha una interdependència i una afectació mútua, beneficiosa sense cap mena de dubte del medi natural cap a la ciutat. Per tant, l’hem de mantenir per poder conviure, per poder tenir salut”.

Per tot això, la temàtica principal d’aquesta 7a edició és l’agraïment al medi natural de la ciutat i l’activitat més representativa serà l’exposició de gran format del Col·lectiu d’Il·lustradores i Il·lustradors de Rubí City (CIRC): Respira, Rubí. Es tracta d’una mostra que, mitjançant il·lustracions, pretén portar imatges representatives del medi natural arreu de la ciutat amb la voluntat de donar-li les gràcies pel molt que ens ha donat.

Aquestes passejades per l’entorn natural també han fet augmentar la curiositat de la població per conèixer aquests espais, la seva història o la feina de la pagesia de la ciutat. El programa d’activitats inclou propostes que relacionen la història de les masies i el descobriment d’indrets que les envolten mitjançant la xarxa d’itineraris de natura, així com vídeos sobre la pagesia de la ciutat.

Per tenir cura d’aquest entorn natural, les agents cíviques, en col·laboració de l’entitat Caçadors de trastets, organitzen dues jornades de neteja de l’entorn natural en paral·lel: el dissabte 24, a Ca n’Oriol i a Can Xercavins. L’Esbart Dansaire de Rubí convidarà la ciutadania a dansar mentre cuidin aquest entorn.

Amb motiu del Dia de la Terra, el 22 d’abril es posarà en funcionament un nou geocatxing, Acció Terra, que convidarà a infants i a adults a descobrir tresors amagats (els catxés) d’una forma lúdica.

 

Activitats ambientals i formatives

El darrer any, els balcons, les terrasses i els jardins o terrenys han pres més importància pel fet que hem passat més temps a casa. En aquest sentit, el programa inclou activitats formatives de jardineria i d’horticultura. Són propostes que ajudaran a fer els espais exteriors de casa més acollidors, a realitzar un hort a balcons o terrasses o a aprendre a fer compostatge per aquells que disposen de terreny. Fins i tot es podrà aprendre a construir un hotel d’insectes i afavorir la biodiversitat des de casa.

La programació també inclou activitats de caire ambiental que aportaran recursos sobre energia fotovoltaica d’autoconsum o cosmètica ecològica, entre d’altres.

L’Espai Jove Torre Bassas acollirà les propostes organitzades pel moviment “Fridays for future” a Rubí, amb diversos tallers i activitats durant tota la setmana.

La Trocalleria es mourà de les seves ubicacions habituals i durant tot la setmana visitarà nous espais per promoure l’intercanvi d’objectes, allargar-los la vida útil i prevenir residus amb un especial intercanvi de llibres el dissabte 24 d’abril, en col·laboració amb la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

A més, la rubinenca Cori Calero presentarà el seu nou llibre Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic. Conèixer-lo per combatre’l.

Per últim, les activitats programades també fan referència a la relació que hi ha entre l’emergència de malalties com la COVID-19 i el medi ambient. Així, el “Parlant de la Terra”, l’acte de cloenda de les activitats d’aquesta edició, comptarà amb dos científics que realitzaran una conferència sobre Virus emergents i canvi global. Invertebrats a Rubí. La xerrada anirà a càrrec de la doctora Núria Bosquets, rubinenca i coordinadora de la Secció de Virologia de l’Institut Català de Biologia, i Diego Fernández, entomòleg i col·laborador científic del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 

 Consulta la programació

Font

Deja una respuesta