En este momento estás viendo Rubí commemora el 90è aniversari de la Segona República

Rubí commemora el 90è aniversari de la Segona República

El consistori incorpora aquesta celebració a l’agenda institucional com un element de recuperació, reparació i dignificació de la memòria històrica de la ciutat.

Entitats locals i partits polítics han fet aquest dimecres 14 d’abril una ofrena floral a la plaça de la República per commemorar el 90è aniversari de la Segona República. D’aquesta manera, el consistori recorda per primer cop oficialment aquesta data a través d’un acte institucional que fins ara convocaven les entitats locals.

És la primera vegada que l’Ajuntament celebra aquesta commemoració i ho fem per moltes raons: per fer justícia a la nostra història i retre homenatge als valors que van sorgir en aquell moment i que, per exemple, van posar les bases del que avui son les escoles. Valors que han perdurat al llarg del temps i que per nosaltres continuen sent vàlids” ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.  El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano, ha coincidit amb l’alcaldessa a lloar els valors de progrés de la Segona República i ha animat a “les entitats memorialistes que a Rubí n’hi ha i amb molt bagatge a continuar amb la seva feina. Aquí tenen el seu Ajuntament i no només avui. Aquest equip de govern treballa per recuperar espais de memòria i debat com aquest acte amb motiu del 14 d’abril que esperem que perduri molt temps”.

A causa de la COVID-19, la commemoració s’ha limitat a una ofrena floral. Hi ha participat Òmnium Rubí, l’Aula d’Extensió Universitària, l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), En Comú Podem (ECP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L’acte s’ha tancat amb l’ofrena institucional del consistori a càrrec de l’alcaldessa i portaveus de grups municipals.

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar a l’Estat espanyol la Segona República, un moviment polític de rebuig a la monarquia d’Alfons XIII, durant el regnat del qual va tenir lloc la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). A Catalunya, Francesc Macià va proclamar la República Catalana, situació que va evolucionar en l’establiment de la Generalitat i amb l’aprovació el 1932 de l’Estatut d’autonomia, que fixava les competències catalanes. Aquesta època va estar caracteritzada per la modernitat i la democratització de matèries com l’educació, l’economia i la sanitat.

Font

Deja una respuesta