En este momento estás viendo L’Ajuntament de Rubí i l’Amical Mauthausen conviden la ciutadania a fer un gest simbòlic en memòria de les víctimes del nazisme

L’Ajuntament de Rubí i l’Amical Mauthausen conviden la ciutadania a fer un gest simbòlic en memòria de les víctimes del nazisme

El proper dimecres 5 de maig, es commemorarà el Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. La jornada, instaurada pel govern espanyol ara fa dos anys, coincideix amb la data d’alliberament del camp de Mauthausen, el 1945, i representa un reconeixement a totes aquelles persones que són part fonamental de la història democràtica pel seu sacrifici i la seva lluita.

L’entitat Amical Mauthausen i altres camps anima els municipis que formen part de la Xarxa Mai Més a sumar-se a aquest dia d’homenatge i fer una ofrena floral en algun espai emblemàtic o de memòria. En el cas de Rubí, l’Ajuntament vol fer extensiva aquesta iniciativa simbòlica a tota la ciutadania i per això la convida a dipositar flors al voltant del 5 de maig en alguna de les Stolpersteine que hi ha distribuïdes per la ciutat en record dels onze rubinencs deportats als camps de concentració nazis, a prendre una fotografia que documenti l’acció i a compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #5MaigMaiMés i #5MayoNuncaMás. «Creiem que val la pena que tots els rubinencs i rubinenques que ho desitgin puguin afegir-se a aquest senzill homenatge. Accions com aquestes són també un toc d’atenció sobre la necessitat de no oblidar els capítols més foscos de la nostra història per tal de no repetir-los«, ha dit el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano.

Es calcula que prop de 10.000 espanyols i espanyoles van ser deportats a camps nazis i que molts milers van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies. A Mauthausen, hi van estar internats prop de 7.500 espanyols, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar el país a la fi de la Guerra Civil. Desproveïts de la seva nacionalitat per decisió del govern franquista, van patir innombrables atrocitats. 5.117 van morir a Mauthausen i altres camps de concentració.

 

Deja una respuesta