En este momento estás viendo El Celler acull el nomenament oficial de la Plaça Neus Català

El Celler acull el nomenament oficial de la Plaça Neus Català

Coincidint amb el dia pel record i la reconciliació de les víctimes de la Segona Guerra Mundial, Rubí ret homenatge a Neus Català i Pallejà amb el canvi de nom de la plaça Nova del barri de Les Torres on Català va viure durant tres dècades. A l’acte ha assistit l’alcalde dels Guiamets, la seva ciutat natal; amics rubinencs de Català i les dues autores dels llibres escrits en honor a l’activista antifeixista així com tots els regidors de l’equip de govern i alguns edils de l’oposició.

El canvi de nom de la plaça és un reconeixement a la figura de la supervivent dels camps d’extermini i forma part de les accions dutes a terme per l’àrea de recuperació de la memòria històrica. La placa commemorativa es col·locarà en un monòlit a la plaça quan les restriccions sanitàries permetin fer un acte social i de trobada a l’espai.

Rubí es va agermanar amb Els Guiamets a l’octubre de l’any passat (vegeu notícia). Les dues poblacions catalanes van ser molt importants per a Català que es va exiliar durant la Guerra Civil espanyola i va acabar deportada al camp de Ravensbrück. Tot i que Neus Català va ser la única supervivent catalana d’aquest camp d’extermini, a Rubí és un símbol de la lluita contra la repressió feixista.

A banda de Català, la ciutat va tenir 11 deportats més als quals es va retre homenatge aquest any amb la col·locació de les llambordes per la memòria històrica, les Stolpensteine (vegeu notícia)

A l’acte que s’ha fet aquest dissabte, 8 de maig, han participat: Carme Martí, autora del llibre Un cel de plom. La vida de Neus Català i Elisenda Belenguer, biògrafa de Català i autora de Memòria i Lluita; els alcaldes de Rubí i Els Guiamets i el regidor de Memòria Històrica.

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat quan Míriam Castillo, fillola de Català, ha llegit una carta de la família des de França agraint l’homenatge de Rubí.

L’alcalde d’Els Guiamets, Miquel Perelló Segura i l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez i el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, han reivindicat la figura de Neus Català i la seva lluita. Navarro, a més, ha fet referències a l’actual situació política i ha posat èmfasi en la necessitat de combatre ‘el monstre del feixisme’ amb educació i pensament crític.

De la seva banda, les dues autores dels llibres referits a la figura de Neus Català han recordat anècdotes de l’homenatjada i la seva estreta vinculació a la ciutat.

Font

Deja una respuesta