En este momento estás viendo L’Ajuntament retira les onze plaques amb simbologia franquista que encara quedaven a diverses façanes d’habitatges

L’Ajuntament retira les onze plaques amb simbologia franquista que encara quedaven a diverses façanes d’habitatges

L’Ajuntament de Rubí ha retirat aquest dijous les darreres plaques amb simbologia franquista que encara quedaven en un total d’onze edificis d’habitatges de la ciutat. Fa uns mesos, el Consistori va enviar una carta a les comunitats de propietaris afectades anunciant-los la voluntat de substituir aquests elements per altres plaques on s’informa que l’edifici va ser construït en règim de protecció oficial.

Aquest canvi dona compliment a la Llei de memòria històrica, 52/2007, de 26 de desembre, segons la qual les administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la Guerra civil i de la repressió de la dictadura.

Rubí disposava de 36 plaques amb simbologia franquista ubicades en edificis d’habitatges. La majoria van ser substituïdes el 2012 però encara en quedaven algunes als carrers de Lumière, Miquel Servet, Lluís Ribas, Joan Maragall i Primer de Maig, que ara ja han estat substituïdes per altres distintius merament identificatius, sense cap cost per al veïnat.

La retirada d’aquestes plaques és un dels compromisos adoptats per la Taula local de la memòria històrica, constituïda al febrer de 2019. Més enllà d’aquests elements, Rubí no conserva cap carrer o plaça amb nomenclatura vinculada al franquisme. «Tanquem un dels compromisos amb la Taula local de la memòria històrica i amb la ciutadania. A Rubí, cap veï o veïna haurà de passar sota cap simbologia representativa del franquisme«, ha assegurat el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano.

 

Deja una respuesta