En este momento estás viendo El Balcó de la Riera serà una realitat encara que no arribin els Fons Next Generation

El Balcó de la Riera serà una realitat encara que no arribin els Fons Next Generation

El balcó de la Riera és bàsicament una reformulació de tot l’entorn d’aquesta façana natural per integrar-la millor a la ciutat i que deixi de dividir en dues parts la trama urbana. La proposta que s’ha presentat aquest dimecres en roda de premsa té com a objectiu principal contribuir a una millor qualitat de vida, salut i benestar per als habitants de la ciutat, mitjançant la millora de la biodiversitat i la connectivitat paisatgística de l’entorn verd intensiu de Can Fatjó i de la restauració de l’ecosistema fluvial de la Riera de Rubí.

Un projecte que es calcula que tindrà un cost de 4,2 milions d’euros sense IVA, que afecta una superfície d’unes 20 hectàrees i que pot beneficiar prop de 64.000 persones que viuen en un radi de 900 metres. La proposta, que posa les bases del futur Pla Director de la Riera i que ha rebut el suport de diferents entitats de dins i fora de la ciutat, opta a obtenir finançament dels Fons Europeus Next Generation i, per tant, del total pressupostat Europa podria assumir  3,9 milions d’euros sense IVA. Uns diners que se sabrà si arriben o no el juny d’aquest mateix any.

Encara que des de l’Ajuntament no s’ha facilitat un calendari sobre les obres, el cert és que l’assignació dels ajuts europeus obliga a tenir-les enllestides abans del 31 de desembre de 2025. Si no s’aconseguís aquesta subvenció, l’alcaldessa ja ha assegurat que el projecte només patirà un retard d’un o dos anys.

Quatre àmbits d’actuació

El projecte contempla diferents àrees d’actuació. En el primer àmbit, es millorarà l’entorn de la masia Can Fatjó, amb actuacions al petit parc elevat sobre el carrer de la Font de la Via, el turó de l’antiga masia de Can Fatjó, que inclou la instal·lació d’una pèrgola que farà les funcions de mirador i la zona enjardinada entre l’avinguda de Castellbisbal i el carrer de la Font de la Via. També és recuperarà el forn íber per fer-lo més visible. Aquestes actuacions suposaran un cost de 2,1 milions d’euros.

En el segon, es farà una millora paisatgística de les zones verdes entre el carrer Topazi i la línia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. A més, també s’instal·laran plaques fotovoltaiques i es crearan zones de pícnic. Això tindrà un cost de 872.000 euros. El tercer àmbit implicarà una millora de la Riera de Rubí entre el pont de la Llana i el pont de Cova Solera. En aquest punt s’actuarà sobre la vegetació que hi ha a l’eix de la riera i es millorarà la qualitat dels ecosistemes de riberes. També es restaurarà la llera i tot suposarà un cost de 748.000 euros.

Per últim, es millorarà i conservarà la biodiversitat del torrent de les Abelles, un punt poc conegut de la ciutat i que el regidor de medi ambient, Andrés Medrano, ha remarcat que es posarà en valor amb aquest projecte.

En aquest punt es transformarà l’actual zona verda natural que conforma la façana sud-oest de la Riera a Can Fatjó mitjançant diverses actuacions, com ara el reforç de masses arbòries i la millora i estabilització de camins, entre altres. Unes accions per a les quals es preveu destinar uns 380.000 euros

Altres projectes presentats als Next Generation

A banda del Balcó de la Riera, Rubí ha presentat altres projectes als fons Next Generation i de moment ja sabem que se n’han rebutjat dues de les propostes que havia fet el consistori.

Es tracta de les iniciatives que pertanyen a l’àrea de mercats i economia i d’agenda urbana. El projecte de modernitzacio del Mercat Municipal tenia una dotació pressupostària de prop de 700.000 euros i pretenia fer actuacions en matèria d’eficiència energètica, transformació digital i accessibilitat de l’equipament. El projecte ha estat rebutjat per falta de finançament. Catalunya havia de rebre 12 milions d’euros per aquest tema i 8 milions han estat concedits a la ciutat de Barcelona.

Tampoc no es podrà tirar endavant, almenys amb els fons europeus, el projecte de l’agenda urbana. En aquest cas, la iniciativa ha estat rebutjada perquè era condició indispensable tenir aprovada per ple l’agenda urbana 2030 i Rubí encara ho està treballant.

Encara falta saber què passa amb el projecte de baixes emissions. És, juntament amb el Balcó de la Riera, el que té una dotació pressupostària més important (3 milions d’euros). El consistori preveu fer actuacions de senyalització, accessibilitat, millores al ponts de Sant Joan i Cadmo, ampliació de voreres i carrils bici. Dins aquest projecte s’inclou també la pacificació de part de l’avinguda de l’Estatut entre els carrers Aribau i Galícia a la façana del parc Ca n’Oriol. S’espera que finalment es doni llum verda des d’Europa però si no arriben els fons europeus el projecte es tirarà endavant. D’una banda perquè s’ha de donar compliment a la llei 7/2021 del 20 de maig de canvi climàtic i transició energètica que estableix que totes les ciutats de més de 50.000 habitants han de complir la normativa. I de l’altre perquè l’Ajuntament ho té pressupostat. Si arriben els fons europeus, els diners pressupostats es podran fer servir per una altra cosa. Recordeu que a mitjans del 2021 us vam explicar que l’ajuntament havia demanat un préstec per valor de 12 milions i mig d’euros que havien de servir, entre d’altres coses, per pacificar l’avinguda de l’Estatut que és part d’aquesta zona de baixes emissions.

Deja una respuesta