En este momento estás viendo Rubí és la novena ciutat catalana en instal·lacions fotovoltaiques

Rubí és la novena ciutat catalana en instal·lacions fotovoltaiques

L’evolució cap a una energia més sostenible es dona, sobre tot des de 2018, amb la derogació de l’anomenat impost al sol. Les traves que els governs del PP havien posat a l’ús d’energia solar havien desincentivat a particulars i empreses. Amb els canvis normatius aplicats pel govern del PSOE, el nombre d’instal·lacions ha augmentat a tot el territori. En el cas de Rubí hem passat de tenir 3 instal·lacions al 2018 a tenir-ne més d’un centenar només durant l’any passat. En els darrers temps també hi ha hagut un augment de les instal·lacions d’autoconsum compartit, passant de 3 al 2002 a 15 durant l’any passat.

L’aposta de l’Ajuntament de Rubí per l’ús d’energia renovable, amb l’àrea Rubí Brilla, ha ajudat a incentivar aquest model. L’àrea municipal fa divulgació i assessora a particulars i empreses que vulguin canviar a un model més sostenible.

Des de dilluns ja es poden demanar subvencions per l’autoconsum

Aquesta setmana s’han obert els ajuts de l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) per l’autoconsum d’energia sostenible i emmagatzematge adreçades a particulars, administracions públiques i entitats sense ànim de lucre. A finals de 2021 s’havien obert les subvencions adreçades al sector productiu, és a dir, empreses.

Es poden demanar ajuts per instal·lacions que s’hagin fet des de l’1 de juliol de 2021. A més, les subvencions permeten sufragar també l’emmagatzematge d’energia sostenible. D’aquesta manera,  particulars o administracions poden ampliar les seves instal·lacions. Un altre dels aventatges del programa és que es permet que la sol·licitut i la presentació de documentació la gestioni l’empresa instaladora, facilitant així la gestió per a particulars o comunitats de veïns.

Els ajuts de la Generalitat permeten amortitzar abans les instal·lacions d’autoconsum. Es calcula que una inversió de 6.000 euros s’amortitza al cap de 6 anys. En el cas de Rubí, que ja teníem una bonificació de l’IBI del 50% i durant 5 anys, els ajuts afecten a aquestes bonificacions municipals. S’ha posat un límit de 500 euros a la bonificació fiscal ja que amb els ajuts catalans ho tindrem més fàcil per amortitzar la despesa.

Font

Deja una respuesta