En este momento estás viendo Rubí serà la seu de la trobada de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme

Rubí serà la seu de la trobada de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme

Rubí acollirà a la tardor la VII trobada de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més. Es tracta d’un projecte de l’Amical de Mauthausen format per representants de més de 25 ajuntaments, entre ells Rubí, i de diferents entitats i associacions. Així ho han anunciat aquest matí l’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, i el president de l’Amical de Mauthausen, Juan Manuel Calvo. I és que avui és el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i l’Ajuntament i l’entitat han signat un conveni de col.laboració per continuar treballant plegats en la preservació de la memòria històrica.

La primera edil ha remarcat que el Consistori rubinenc ha tirat endavant moltes iniciatives per fer recerca i donar visibilitat a a la història i lluitar contra el feixisme i el seu discurs que avui en dia es troba molt vigent amb l’objectiu de no repetir determinats episodis de la nostra història com és el nazisme i la deportació de persones a camps de concentració. Martínez ha destacat que en aquest mandat s’ha creat la regidoria de Memòria Històrica, amb els regidors Pau Navarro primer i ara amb Elena Montesinos gràcies a les quals s’ha fet l’agermanament amb els Guiamets (poble on vivia la rubinenca supervivent del camp de concentració de Ravensbruck, Neus Català) (veure notícia), s’ha rebatejat la plaça Constitució amb el nom de Neus Català (veure notícia) o s’han col.locat i inaugurat les llambordes per recordar els 11 rubinencs deportats també a camps de concentració nazis (veure notícia).  L’alcaldessa també ha destacat la importància de transmetre aquesta memòria a les noves generacions perquè no es repeteixi ja que a través de l’educació i el coneixement “es combat el feixisme”.

El conveni de col.laboració signat aquest matí té com a principal objectiu la recuperació i la preservació de la memòria històrica treballant conjuntament amb l’Amical de Mauthausen. Es farà a través de l’organització d’activitats de sensibilització, de commemoració, xerrades, conferències, exposicions, entre d’altres.

Per la seva banda, Juan Manuel Calvo, ha destacat la importància, per una banda, de col.laboració amb el món local perquè “és l’administració més propera a les víctimes i als seus familiars” i, per altra banda, amb el món educatiu. De fet, l’Amical va crear fundar la xarxa Mai Més ja que, una vegada han desaparegut molts dels supervivents per una qüestió, és molt important continuar explicant aquesta memòria històrica. “Cal transmetre aquest coneixement perquè els nostres joves tinguin esperit crític com a prevenció del feixisme i del discurs d’odi que està molt present en aquests moments”.

Pel que fa a la trobada de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, es fa des de l’any 2015 i serveixen com a espais de debat, reflexió i intercanvi d’experiències sobre les polítiques públiques de memòria i el paper dels ajuntaments en el seu desenvolupament. L’any passat es va fer a Sant Fruitós de Bages i al 2019, a Sabadell.

60 anys de l’Amical de Mauthausen

Juan Manuel Calvo ha explicat que l’Amical de Mauthausen compleix 60 anys. Va nèixer el 5 de novembre de l’any 1962 i la seva creació va molt lligada al Vallès Occidental i a Rubí. Al setembre de 1962, la nostra ciutat i tota la comarca va patir un dels episodis més tràgics de la seva història: la rierada que va provocar tants morts. Calvo ha remarcat que es va fer una acció solidària de recollir i portar llet en pols al nostre territori amb la col.laboració de l’Amical francès. I a partir d’aquí va nèixer l’Amical a l’estat.

Deja una respuesta