En este momento estás viendo Rubí signa un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen

Rubí signa un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen

La ciutat de Rubí ha fet un pas més en la recuperació de la memòria històrica aquest dijous, tot coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen.

L’acte simbòlic ha tingut lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Rubí i l’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, ha recordat algunes actuacions que ja ha fet la ciutat en els darrers anys per combatre el feixisme, com l’agermanament amb la població d’Els Guiamets, el poble natal de la supervivent de l’holocaust nazi Neus Català, el bateig d’una plaça de la ciutat en memòria seva, o la col·locació d’onze llambordes davant les cases de rubinencs que van ser deportats o assassinats en camps de concentració. En aquest sentit, la primera edil ha recordat que existeix un «passat incòmode i dolorós que no volem ni podem oblidar».

Reparació i homenatge a les famílies de les víctimes 

D’altra banda, Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’entitat l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, ha dit que “és important reafirmar la voluntat de l’Amical de col·laborar amb les entitats locals perquè és administració més propera a les víctimes i més legitimada per retre homenatge i estar al costat de les famílies”.

El president de l’entitat ha recordat que les víctimes no són només les persones que van patir la deportació o assassinat en els camps de concentració nazis, també ho són les famílies que, durant molts anys, han mantingut aquesta memòria en silenci. Calvo ha destacat la importància de reparar i reconèixer el seu dolor per recuperar la dignitat.

Prevenció del discurs de l’odi 

El president de l’Amical Mauthausen ha incidit en la importància que té la conscienciació en els joves per recordar l’horror nazi i que no es torni a repetir. Calvo ha explicat que fins ara s’ha treballat a moltes escoles a través de testimonis directes de l’holocaust que encara quedaven vius i ara es continua amb la tasca a través de la Xarxa Mai més. La finalitat d’aquesta iniciativa és «crear un esperit crític perquè no torni a passar mai més i també prevenció del discurs d’odi, que està avui dia molt present en moltes institucions. Un discurs que encara continua vigent pel discurs de l’extrema dreta que als de l’Amical els hi recorda al mateix discurs dels anys 30».

L’alcaldessa de Rubí ha reafirmat amb aquest acord la ciutat es compromet a col·laborar en accions de sensibilització i conscienciació, sobretot en els més joves. A més, està previst que el pròxim mes d’octubre la ciutat aculli la trobada d’ajuntaments de la Xarxa Mai Més, que s’ha fet anteriorment en altres municipis.

Font

Deja una respuesta