En este momento estás viendo L’Ajuntament treballa en la prevenció d’incendis mitjançant el foment de la gestió forestal estratègica

L’Ajuntament treballa en la prevenció d’incendis mitjançant el foment de la gestió forestal estratègica

L’Associació RUCA (Associació de Propietaris Agro-Forestals de Castellbisbal, Rubí, Abrera i Ullastrell) està duent a terme la gestió forestal de 5 parcel·les privades de Can Roig. L’actuació s’emmarca en el conveni de col·laboració signat entre els ajuntaments d’aquests quatre municipis i la Diputació de Barcelona per a la prevenció d’incendis forestals mitjançant el foment de la gestió forestal estratègica.

Aquests treballs estan subvencionats per l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació i tenen per objectiu reduir el risc d’incendi, rebaixant la biomassa forestal combustible present. A més, també es pretén que els peus dels arbres que es deixen a les parcel·les es puguin desenvolupar millor.

L’Associació RUCA, impulsada per la Diputació, pretén facilitar la regeneració i restauració dels terrenys forestals on es van produir els incendis dels anys 1994 i 2005, que van afectar boscos de Rubí, Castellbisbal, Ullastrell i Abrera.

El servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament de Rubí ha fet d’intermediari entre els propietaris forestals i l’entitat per tal que formin part del projecte i es puguin beneficiar de les subvencions que ofereix l’Oficina de Prevenció d’Incendis. Alhora, aquesta actuació representa un benefici pel municipi, ja que s’augmenta la prevenció i, conseqüentment, es redueix el risc d’incendi.

«Ara a l’hivern és el moment d’apagar els incendis de l’estiu. A Rubí tenim una massa forestal que cal gestionar per minimitzar riscos i és en aquest context on s’emmarquen aquestes actuacions«, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

 

Actuacions de prevenció d’incendis

Entre les tasques que s’estan duent a terme destaquen els treballs d’aclarida de millora o plançoneda per reduir la densitat actual, que en molts punts supera els 10.000 peus/ha. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir el risc de foc i potenciar un millor creixement dels peus. Es preveu augmentar la distància entre peus, deixant sempre els de mida més gran, més ben conformats i que presentin un millor creixement.

També es realitzarà una poda dels arbres que es deixin, com a molt fins a 2/3 parts de l’alçada de l’arbre o un màxim de 2 metres. L’objectiu és trencar la continuïtat vertical entre el sotabosc i les capçades del arbres per evitar que un incendi de sotabosc pugui esdevenir un incendi de capçades.

A banda, es farà una selecció de tanys ─els brots que surten a la soca d’un arbre─. Es prioritzarà deixar alzines enfront dels pins, ja que es tracta d’una espècie més resilent enfront de pertorbacions externes i de caràcter menys piròfit.

Per últim, es retiraran o es trossejaran els peus tallats, en funció del seu diàmetre.

Deja una respuesta