En este momento estás viendo Rubí tindrà un centre formatiu sobre eficiència energètica a la Torre Salduba

Rubí tindrà un centre formatiu sobre eficiència energètica a la Torre Salduba

L’Ajuntament recuperarà la Torre Salduba per fer-hi un centre formatiu sobre eficiència energètica i energies renovables. Aquesta torre de la ciutat, actualment en desús, donarà servei a Rubí Forma, que oferirà des d’allà les formacions relacionades amb les energies renovables i l’eficiència energètica. D’aquesta manera, Rubí es dotarà d’un centre formatiu especialitzat i s’alliberarà espai a l’edifici de la rambleta de Joan Miró.

La rehabilitació de la Torre Salduba començarà el mes de març i anirà a càrrec de l’alumnat de la qualificació professional “Rehabilitador de l’envolupant amb sistemes passius de rehabilitació energètica”, impulsada a través de Rubí Forma i Rubí Brilla. «Sempre hem dit que aquesta qualificació que ha nascut a Rubí seria un actiu per la transició de la ciutat cap a un model energètic més sostenible, més net i més sa. Ara, l’alumnat d’aquesta qualificació revertirà directament a la ciutat i ens ajudarà a rehabilitar un edifici històric que s’incorpora als nostres equipaments formatius«, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

La intervenció a l’edifici començarà a finals de març amb una primera neteja i posada a punt dels accessos. Durant el primer trimestre de l’any, el Consistori impulsarà un estudi sobre la situació actual de l’edifici i s’elaborarà el projecte inicial d’intervenció amb les persones contractades a través dels Plans d’Ocupació del projecte Singulars, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya.

Després, s’iniciaran les intervencions de rehabilitació, seguint criteris d’eficiència energètica. Aquesta intervenció anirà també a càrrec dels 18 joves del programa Singulars, un cop iniciïn la fase d’experiència professional, que preveu un contracte de 6 mesos. Entre el tercer i el quart trimestre de 2022, Rubí Forma ja hi podria impartir la formació de rehabilitació energètica en els sistemes passius dels edificis. Aquesta formació es dirigeix a persones qualificades que elaboraran el projecte tècnic definitiu a partir del projecte d’intervenció realitzat per l’alumnat del projecte Singulars. A partir de 2023, es continuarà treballant en l’edifici i l’entorn seguint els mateixos criteris d’eficiència energètica.

«No només parlem d’una rehabilitació, sinó que la Torre Salduba serà en sí mateixa un projecte. I, per tant, durant els propers cursos, serà objecte d’aquesta rehabilitació mitjançant el programa Singulars. Això suposa enriquir i possibilitar que hi hagi ciutadans i ciutadanes de Rubí, majoritàriament joves, que puguin aprendre sobre el terreny una formació que té molt de futur«, ha comentat el regidor d’Ocupabilitat i Educació, Víctor García Correas.

De la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha explicat que «treballar amb la Torre Salduba és un exercici de coherència, de posar en valor un patrimoni que tenim a través d’una acció formativa«. Segons el regidor, el Pla Director Rubí Brilla i el Pla de Transició Energètica no es pot basar en produir més energia, sinó en consumir-ne menys. «S’estima que només el 20% dels habitatges són eficients energèticament i que fent-los eficients podríem estalviar fins a un 30% de l’energia que consumim. Per tant, formar a professionals, a gent jove, capaç d’implementar aquestes millores als habitatges és fonamental«.

A mig termini, quan la rehabilitació ho permeti, la formació específica sobre energies renovables es traslladarà a la Torre Salduba. «El nou equipament permetrà homologar-nos en formacions que fins ara no oferim, com les de la família professional agrària. També podrem oferir formació per a certificats de professionalitat de jardineria de nivell 1 i, en el futur, obrir la possibilitat d’oferir formació també a persones amb diversitat funcional«, ha avançat l’alcaldessa. Aquestes especialitats requereixen aules teòriques, taller d’energies renovables, taller de jardineria/floristeria i espai exterior tant per la instal·lació de plaques solars com terrenys per pràctiques de jardineria i  floristeria.

Per fer el trasllat, se sol·licitarà l’homologació de l’espai de la Torre Salduba al Registre d’Entitats de Formació del SOC per a impartir les següents especialitats formatives:

  • Energia i aigua (actualment a l’edifici de Rubí Forma)
  • ENAE0111 Operacions bàsiques en el muntatge i manteniment d’instal·lacions d’energia renovables
  • ENAE0108 Muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques
  • ENAE0208 Muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques
  • ENAC0108 Eficiència energètica d’edificis
  • ENAC14 Sistemes passius d’eficiència energètica en l’envolupant d’un edifici
  • ENAC13 Intervenció energètica en l’envolupant d’un edifici mitjançant sistemes passius

 

Font

Deja una respuesta