En este momento estás viendo L’Ajuntament comparteix amb la Taula de benestar animal el projecte de centre d’acollida de curta estada

L’Ajuntament comparteix amb la Taula de benestar animal el projecte de centre d’acollida de curta estada

Aquest dimecres s’ha celebrat una nova reunió de la Taula de benestar animal de Rubí. En aquesta ocasió, i a diferència de les anteriors sessions, la primera part de la trobada ha estat oberta a tota la ciutadania i ha comptat amb l’assistència del director general de Derechos de los Animales, Sergio Torres, que ha desgranat els aspectes més rellevants de l’avantprojecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals.

Segons el responsable del Govern espanyol, “hem d’abordar les lleis sobre els animals no només des del punt de vista dels problemes que poden generar, sinó també des de la perspectiva que també mereixen un espai de protecció i tenen drets”.

L’avantprojecte de llei planteja el sacrifici zero i, per aconseguir-ho, s’ha d’avançar cap al maltractament zero i l’abandonament zero, aspectes que també recull l’avantprojecte. Això, segons Torres, no s’aconseguirà només amb la llei, sinó que fan falta altres eines per poder desplegar-la. En aquest sentit, el director general de Derechos de los Animales ha posat èmfasi en la necessitat de crear un registre d’animals únic a nivell estatal, al qual hi tinguin accés totes les comunitats, les forces de seguretat, etc. Hi ha altres sistemes de registre que també s’han d’unificar, com ara el de criadors o el de persones inhabilitades per a la tinença d’animals.

El control de la natalitat és un altre element molt important que també contempla l’avantprojecte. I en aquest sentit, segons Sergio Torres, cal avançar en qüestions com la gestió de control de les colònies felines, per exemple.

Un altre dels aspectes que inclou l’avantprojecte és la modificació de la Llei 50/1999 de tinença d’animals potencialment perillosos. Un dels objectius és deixar de catalogar determinades races com a potencialment perilloses sense valorar el comportament dels animals. En aquest sentit, es planteja que, en funció de la mida i característiques físiques de cada gos, els animals hagin de passar una sèrie de validacions de comportament individual per ser catalogats.

Estem molt agraïts de la presència del director general de Derechos de los Animales, que ens ha parlat d’aquest avantprojecte de llei. Una norma que, per primera vegada, reconeix els animals com a éssers amb drets i que han de tenir protecció davant de maltractaments, abandonaments i altres situacions de risc”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Ja era hora que les administracions es posessin a l’alçada d’un sentiment que té la societat envers el benestar i els drets dels animals”, ha comentat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, en referència a l’avantprojecte.

La segona part de la Taula de benestar animal ha mantingut el format habitual i ha estat oberta als i les integrants d’aquest òrgan.

Un dels temes que s’han tractat ha estat en quin punt es troba el Pla de benestar animal i tinença responsable. Després de la diagnosi tècnica i el procés participatiu, en aquests moments s’està executant el Pla d’accions i seguiment. Ja s’han concretat els objectius i les línies estratègiques, així com les actuacions que se’n derivaran.

Segons l’alcaldessa, “el Pla de benestar animal afecta a tota la ciutadania, tinguin animals o no. Un dels aspectes primordials que aborda aquest pla és la convivència, perquè tot i que la gran majoria de persones practiquen una tinença responsable, encara hi ha una minoria que és incívica”. Martínez Martínez ha assegurat que “Rubí és una ciutat compromesa amb el benestar dels animals. I aquest compromís es demostra amb les accions que estem duent a terme, des de l’elaboració d’aquest pla fins a les millores a les zones d’esbarjo, passant pel futur centre d’acollida de curta estada, entre d’altres”.

 

Centre d’acollida de curta estada

L’Ajuntament està treballant per posar en marxa un centre d’acollida de curta estada per a animals perduts o abandonats, que disposarà de 10 boxes. Aquests animals seran traslladats a aquesta instal·lació municipal per agilitzar la recuperació per part dels seus propietaris. “Els primers dies després de la recollida d’un animal són claus, perquè és quan es donen la major part de les recuperacions. Per això és important aquesta instal·lació, perquè quan un animal s’ha perdut, el seu propietari el pot anar a buscar dins del propi municipi. La realitat ens diu que si un animal passa més d’una setmana en aquest espai, és que ha estat  efectivament abandonat. I aleshores ja deixa de ser rellevant si l’animal és a Rubí o a 30 quilòmetres. L’únic que importa és que estigui bé”, ha explicat Medrano Muñoz.

Amb la implementació d’aquest centre, es preveu un increment del número d’animals recuperats. A més, suposarà una reducció de l’estrès dels animals al minimitzar el temps de trasllat i d’estada a les instal·lacions.

L’estada dels animals serà de dies, fins a un màxim de tres setmanes en el cas de no ser recuperats. A partir d’aquest moment, els animals es traslladaran a un centre d’atenció d’animals de companyia, que serà l’encarregat de gestionar les adopcions.

 

Posada en marxa del Grup de treball de colònies felines

Durant la reunió de la Taula, també s’ha parlat de la posada en marxa del Grup de treball de colònies felines.

Els seus objectius seran ordenar i quantificar les colònies de gats de carrer de Rubí; fomentar l’espai d’acollida de gats del Camí de la Riera com a element de gestió d’aquestes colònies i fer un estudi de necessitats de nous espais d’acollida de gats; elaborar un document que estableixi les característiques del mobiliari que s’haurà de fer servir com a refugi o aixopluc i de l’entorn en general de les colònies; donar impuls a les autoritzacions per alimentar gats de carrer; i supervisar el programa d’esterilització i control sanitari d’aquests animals, entre d’altres.

Font

Deja una respuesta