En este momento estás viendo Rubí estudia amb Terrassa i Sabadell la posada en marxa de contenidors intel·ligents

Rubí estudia amb Terrassa i Sabadell la posada en marxa de contenidors intel·ligents

Els responsables de les àrees de residus de Rubí, Terrassa i Sabadell han creat un grup de treball per coordinar conjuntament la transició cap a un nou model que deixi enrere les males xifres de recollida selectiva a les tres ciutats. Sobre la taula, la possible posada en marxa de contenidors intel·ligents amb targeta individual que permetin penalitzar o bonificar els usuaris segons els seus hàbits.

Fa uns mesos, l’Ajuntament de Girona va ensenyar els contenidors intel·ligents als tècnics del Consorci de Residus del Vallès Occidental / foto: @ResidusValles

El grup de treball es va crear fa uns mesos, però serà el pròxim mes de maig quan es reuneixi per consensuar el nou model de recollida de residus. El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, aposta per un sistema de pagament per generació que deixi enrere l’anonimat de la recollida selectiva actual. Gràcies a la tecnologia, es podrà penalitzar tributàriament els rubinencs que menys reciclen, i oferir beneficis fiscals a aquells que compleixen:

 

 

Per a Medrano, «el sistema actual dels contenidors de les cinc fraccions ha tocat sostre», i cal un canvi significatiu de polítiques de residus per poder apropar-nos als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El regidor de Medi Ambient ha valorat iniciatives recents com la recollida porta a porta a uns 200 comerços de l’illa de vianants, però reconeix que no serviran per capgirar les xifres de recollida selectiva al conjunt del municipi.

El model concret que aplicaran Terrassa, Sabadell i Rubí es definirà en el marc d’aquest nou grup de treball. Sobre la taula, els exemples de poblacions petites que han aplicat el porta a porta i tenen les millors xifres comarcals (Matadepera, Ullastrell) o models mixtos com el de Barcelona. Però també es contempla el sistema de contenidors intel·ligents amb targeta individual que s’està provant a Girona i que ha situat la recollida selectiva en el 65% en més de 3.000 habitatges.

La recollida selectiva s’estanca a Rubí

El percentatge de recollida selectiva a Rubí s’ha estancat en poc més del 38%, segons les dades que l’Observatori de Residus del Vallès Occidental ha donat a conèixer aquest dijous. Continua sent una de les més baixes de la comarca, i queda molt lluny dels objectius marcats tant pel Pla Local de Residus (60% el 2025) com per les directrius europees (55% el 2025).

Sabadell ha registrat una proporció de reciclatge encara més baixa que la de Rubí (36,5%), mentre que Terrassa està lleugerament per damunt (41,7%). Igual que Rubí, les cocapitals vallesanes amb prou feines han canviat els percentatges respecte els darrers anys.

Una dada positiva és que el total de residus generats a Rubí l’any passat va ser 500 quilos inferior al de 2020, situant-se en poc més de 34.500 kg. Es tracta de la primera vegada des de 2013 que baixa el volum total de residus però, amb tot, aquesta és la segona dada més alta registrada mai a la ciutat.

Font

Deja una respuesta