En este momento estás viendo Rubí dedicarà la celebració del Dia de la Terra a la flora i la fauna del municipi

Rubí dedicarà la celebració del Dia de la Terra a la flora i la fauna del municipi

El Dia de la Terra se celebrarà del 22 al 30 d’abril amb una trentena de propostes dedicades a la fauna i la flora de Rubí. La programació, que ha estat confeccionada gràcies a la iniciativa de diferents col·laboradors, inclou activitats com la Fira de la Terra, tallers de temàtiques diverses i activitats de descoberta de l’entorn, entre d’altres.

Enguany, la temàtica d’aquesta celebració és la «Flora i fauna a Rubí». «Aquest any volem aprendre a observar, a identificar i a valorar les espècies vegetals i animals que ens envolten… descobrir-ne de noves i veure que la biodiversitat a la nostra ciutat és més àmplia del que crèiem«, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació de la programació. Gràcies a les diferents propostes organitzades, els rubinencs i rubinenques aprendran a identificar i a prevenir les amenaces de les espècies al·lòctones i invasores i a actuar en conseqüència. «I tot això, com sempre fem pel Dia de la Terra, gaudint de la riquesa de l’entorn natural de la nostra ciutat«.

La celebració del Dia de la Terra permet donar a conèixer totes les entitats i col·lectius de Rubí que actuen per preservar l’entorn natural de la ciutat i promouen accions de respecte i cura del medi ambient. Enguany, un total de 36 col·laboradors ─entre entitats, comerços, pagesos, masies, persones a títol individual i els diferents serveis municipals─, que sumen més de 120 persones, s’han implicat en l’organització de les diferents propostes que integren el programa. «Tots aquests col·laboradors fan possible el que podríem anomenar la Festa Major de la Natura«, ha afirmat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

 

Activitats

Entre les propostes més destacades hi ha la Fira de la Terra, que tindrà lloc el matí del dissabte 30 d’abril a la pl. Doctor Guardiet. Durant la fira hi haurà diverses paradetes de venda de producte local, ecològic i de plantes de la Font del Ferro, així com activitats infantils, una mostra d’animals de granja, danses i tallers relacionats amb l’horticultura, entre d’altres. Totes elles a càrrec d’entitats com l’Agrupament Escolta Guspira, l’Esbart Dansaire de Rubí o Ecoasa, entre d’altres.

El programa inclou tot un seguit d’activitats relacionades amb la descoberta de les diferents espècies d’animals, plantes, arbres i arbustos que viuen i creixen a l’entorn natural de la nostra ciutat.

Del 22 d’abril a l’1 de maig, els rubinencs i les rubinenques poden gaudir d’un Passeig poètic pels arbres centenaris de Can Xercavins, un recorregut que es realitza de forma autònoma, amb la col·laboració de la Masia de Can Xercavins.

Aquests dies també es pot fer un cop d’ull a l’Espiell de la fauna nocturna de Rubí, un recull de vídeos nocturns on es pot veure l’activitat de diferents animals, gràcies a les gravacions d’@enxampatsalbosc i als textos de Rafel Bosch de Rubí d’Arrel. «Aquesta activitat fa visibles coses que són invisibles. Què passa a les nits als boscos de Rubí? Gràcies a unes càmeres espia col·locades als espais naturals de Rubí, podrem observar senglars, guineus i esquirols, però també podrem veure l’activitat de cabirols i toixons, animals que potser hi ha gent que no espera que sigui part de la fauna rubinenca«, ha comentat Medrano Muñoz.

El diumenge 24 d’abril s’han organitzat diferents propostes: una visita guiada per a la identificació de diferents espècies d’abelles i abellots, de la mà del naturalista Jose Luis Romero; una jornada de voluntariat ambiental per recuperar el patrimoni rural de Can Pòlit, a càrrec de Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí; i una activitat per conèixer els ratpenats i una sortida de camp, gràcies a la col·laboració de Jorge de Pedro, de l’Institut Català d’Ornitologia. «A partir del coneixement de la fauna i de la seva diversitat, podem contribuir a la seva presència i consolidació. Exemple d’això són aquestes dues activitats relacionades amb els ratpenats, que formen part de la fauna autòctona«, ha dit el regidor.

També s’ha preparat una sessió sobre plantes oblidades i un tast de cuina (29 d’abril), una sortida fotogràfica sobre flors i fauna a Can Xercavins (30 d’abril, a càrrec del Grup Fotogràfic El Gra), i un Ecotaller de farmaciola de natura (30 d’abril).

D’altra banda, i coincidint amb la diada de Sant Jordi, s’ha programat una gran jornada d’activitats relacionades amb la poesia i els arbres monumentals de Can Xercavins. Aquesta jornada s’iniciarà amb un parell de visites guiades a la masia de Can Xercavins i, tot seguit, es farà un recorregut poètic pels arbres monumentals de la masia de la mà del grup escènic Casal Popular, i finalitzarà amb una exposició fotogràfica amb l’amenització del Quartet Stamiz, de l’Escola Municipal de Música Pere Burés.

Durant la setmana, també s’ha programat un cicle de tallers sobre estalvi en la factura de l’aigua (25 d’abril), elèctrica (26 d’abril) i de gas (27 d’abril) a càrrec del servei municipal  Rubí Brilla.

 

Activitats per a l’alumnat

Al marge de les activitats que estan obertes a la participació de tota la ciutadania, les escoles de la ciutat també participen d’aquesta celebració amb una activitat específica vinculada a l’exposició Respira Rubí, realitzada per CIRC.

Les il·lustracions d’aquest col·lectiu, que es tornaran a ubicar a les portes dels centres educatius del municipi com a l’edició passada, conviden l’alumnat a explorar la zona natural que els pertoca per descobrir la seva biodiversitat. Segons l’alcaldessa, «que hi hagi una participació directa de les escoles fa que qualsevol activitat s’amplifiqui molt, i amb això aconseguim que es doni a conèixer i que hi hagi sensibilitat envers la temàtica«.

Tota la programació es pot consultar a www.rubi.cat/diadelaterra.

Font

Deja una respuesta