En este momento estás viendo Rubí rebrà 60.000 euros del programa European City Facility per fomentar la rehabilitació energètica d’edificis

Rubí rebrà 60.000 euros del programa European City Facility per fomentar la rehabilitació energètica d’edificis

Rubí és un dels 69 municipis d’arreu d’Europa ─dels 166 que van presentar una sol·licitud─ que ha estat seleccionat per rebre una dotació econòmica de 60.000 euros a fons perdut en el marc del Programa European City Facility (EUCF) dels fons Horizon 2020. Amb aquests diners, i durant els següents 12 mesos, l’Ajuntament realitzarà els estudis jurídics, tècnics i econòmics per tal de cercar una metodologia innovadora que permeti accelerar la rehabilitació energètica integral dels edificis residencials.

El 80% dels edificis és ineficient en termes energètics, amb certificacions energètiques E, F o G. Paral·lelament, més de la meitat del parc d’habitatges té més de 40 anys i és anterior a la introducció de qualsevol normativa en matèria d’aïllament energètic. Això fa que malbaratem molta energia ─i que generem moltes més emissions de les necessàries─ en l’esforç de mantenir els habitatges en una temperatura de confort.

Per tal d’acomplir amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 en un 55% de cara a l’any 2030 com recomana la Unió Europea ─un objectiu recollit al Pla Director Rubí Brilla 2030─, és necessari assolir com a mínim un ritme del 3% anual de rehabilitació energètica del parc immobiliari, que en el cas de Rubí equival a la rehabilitació de 800 habitatges a l’any. Actualment, aquest índex és només del 0,1%.

«La rehabilitació energètica d’edificis és una tasca necessària per donar compliment als objectius d’estalvi i eficiència definits per la Unió Europea«, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. «El nostre propòsit és facilitar a la ciutadania de Rubí l’accés als ajuts per a la rehabilitació energètica dels seus edificis i acompanyar tècnica i administrativament tot el procés«.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha comentat que «aquest és un projecte estratègic pel qual mai hem deixat d’apostar. Ara més que mai es fa necessari treballar per aconseguir que bona part dels edificis siguin eficients a nivell energètic«.

El programa European City Facility (EUCF), dels fons Horizon 2020, té per objectiu oferir ajuda financera a fons perdut i assistència tècnica per donar suport a les ciutats en l’elaboració de plans sòlids d’inversió per desenvolupar actuacions d’eficiència energètica i energies renovables.

Amb aquest suport, Rubí treballarà per establir una nova metodologia que permeti accelerar la rehabilitació energètica integral ─amb mesures de millora d’aïllament i incorporació de panells solars─ dels edificis residencials. A través del projecte REFER (Rehabilitació Energètica Finançada amb els Estalvis Reals), com s’ha batejat aquesta iniciativa a Rubí, es pretén trobar la fórmula per aconseguir que les empreses del sector de la rehabilitació vulguin oferir un servei integral a les comunitats d’edificis unifamiliars o plurifamiliars (finançament, gestions administratives, sol·licitud de subvencions i execució de l’obra) i que la ciutadania pugui pagar aquesta intervenció en els següents anys a partir dels propis estalvis que generi la rehabilitació en els seus consums energètics.

Font

Deja una respuesta