En este momento estás viendo El govern assegura que la llicència ambiental de l’abocador de Can Canyadell és vigent

El govern assegura que la llicència ambiental de l’abocador de Can Canyadell és vigent

L’equip de govern de Rubí considera que la llicència ambiental atorgada el 2003 a l’abocador de runes de Can Canyadell és vigent «a efectes legals i administratius». Tot això, ha encarregat diferents informes sobre les irregularitats denunciades al voltant del dipòsit que opera l’empresa Puigfel SA.

Aquest dilluns, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) acusava l’executiu local de permetre que l’abocador estigui operant sense llicència, ja que la que es va atorgar el 2003 havia de caducar el 2011 i no consta que s’hagi renovat. En un comunicat remès als mitjans de comunicació aquest dimarts, l’executiu no aclareix sí aquesta autoritzcació s’ha renovat o no, però assegura que l’acord de 2003 continuaria sent legal avui dia a efectes legals i administratius.

El moll de l’os podria estar en la Llei catalana de prevenció i control ambiental de les activitats, que va entrar en vigor quan la llicència de Can Canyadell estava operativa i que canviaria els terminis de caducitat i el sistema de controls periòdics vigents fins aleshores, segons fonts consultades. Per tant, segons l’Ajuntament, no seria cert que aquest dipòsit estigui operant «sense llicència» o «en la clandestinitat», com asseguren els republicans.

Independentment si està en vigor o no la llicència, el cert és que no té detallats els codis de residus concrets que poden entrar a Can Canyadell, obrint la porta a abocaments impropis com denuncia la plataforma Rubí Sense Abocadors. Sobre aquesta qüestió, el govern assegura que l’informe preceptiu que va emetre aleshores l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat tampoc els incloïa.

En aquest sentit, des del govern de PSC i En Comú Podem també expliquen que és l’Agència de Residus de Catalunya l’encarregada de vetllar perquè tant el volum com la tipologia de residus que entren a l’abocador siguin els correctes. Així i tot, l’executiu ha demanat recentment a Puigfel SA uns aixecaments topogràfics per comprovar si s’han abocat més residus dels que tenia autoritzats (un supòsit que ERC i Rubí Sense Abocadors donen per fet, citant dades de l’Agència de Residus de 2014). També s’ha compromès a alertar l’Agència Catalana de l’Aigua per les possibles afectacions de Can Canyadell sobre el torrent de Can Pi de la Serra, un dels temes que s’han posat sobre la taula aquest dilluns.

El text del govern local es mostra molt crític amb ERC, a qui acusa de fer «un ús partidista» d’aquest tema i de trencar el consens polític que hi havia fins ara de debatre totes aquestes qüestions en la Mesa dels Abocadors. Sigui com sigui, des de l’executiu es posen a disposició de la ciutadania per resoldre dubtes al voltant de l’abocador de Can Canyadell a la pròxima Mesa. Una sessió que, de moment, no consta que s’hagi convocat.

Font

Deja una respuesta