En este momento estás viendo L’Ajuntament programa un taller adreçat a persones propietàries de gossos sobre com afrontar el soroll que generen els petards

L’Ajuntament programa un taller adreçat a persones propietàries de gossos sobre com afrontar el soroll que generen els petards

El servei de Benestar Animal i Tinença Responsable de l’Ajuntament de Rubí ha organitzat un taller d’etologia el proper dilluns a la tarda en què s’oferiran consells a les persones propietàries de gossos de cara a la revetlla de Sant Joan. La sessió serà gratuïta i no requereix fer inscripció prèvia.

Per a la immensa majoria de mascotes i altres animals, els petards, coets i focs artificials són un malson. Durant el taller es donaran consells a les persones assistents per ajudar els animals en aquests dies en què es fa servir pirotècnia. Així, es facilitarà informació als propietaris i propietàries dels gossos per entendre el comportament dels seus animals: en quin moment comencen a tenir por i com actuar.

La sessió s’ha programat dilluns 13 de juny, de 17 a 18.30 h, a l’àrea d’esbarjo de l’Escardívol. S’hi pot assistir amb el gos.

Des de l’Ajuntament es convida a gaudir de les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere de manera segura i respectuosa amb el conjunt de rubinencs i rubinenques, el medi ambient i els animals. És per això que es recomana a la ciutadania que llenci petards exclusivament les nits de revetlla de Sant Joan i de Sant Pere i no la resta de dies. I que, en la mesura del possible, es prioritzi la pirotècnia més lluminosa i menys sorollosa.

I és que hi ha molts col·lectius vulnerables als sorolls forts, com els que provoca la pirotècnia, com les persones grans, infants, persones amb altres capacitats, les mascotes, la fauna que ens rodeja, etc.

«El respecte comença per entendre que les diversions d’alguns, amb l’ús de la pirotècnia, no poden ser il·limitades i indiscriminades si estan afectant el benestar d’altres, sigui animals o persones. L’acció de formació que organitzem pretén ajudar als propietaris de gossos a gestionar millor aquestes situacions i poder minimitzar el patiment de manera proactiva. També estem treballant per incloure regulació de l’ús de pirotècnia a la nova Ordenança de Soroll, combinant això amb comunicació per conscienciar al conjunt de la població«, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

D’altra banda, també s’insta a tenir cura de l’entorn natural. La fauna que ens envolta és molt sensible als sorolls que provoquen els petards, per la qual cosa hem d’intentar reduir al màxim les molèsties que els puguem ocasionar. A més, s’han de tenir en compte les substàncies químiques que alliberen els focs artificials ─partícules nocives per a persones, animals i medi ambient─.

 

Consells bàsics per les persones tutores d’animals

  • Garantir que els animals tinguin accés a un lloc segur on es puguin refugiar i se sentin més tranquils.
  • Fer un acompanyament a l’animal durant la festivitat perquè se senti protegit. No deixar-lo sol.
  • Tancar portes i finestres, baixar persianes. Escoltar música o la televisió de fons per minimitzar el soroll dels petards.
  • En el cas dels gossos, i si existeix l’opció, intentar que facin exercici físic (un passeig llarg) just abans de la nit de Sant Joan perquè estiguin més relaxats. Cal portar-los lligats per evitar fugides si senten algun soroll. En el cas dels gats, es pot intentar jugar amb ells.
  • No s’ha de reforçar el comportament de por al soroll amb premis o carícies (reforç positiu), però tampoc s’ha d’apartar l’animal del nostre costat si ens busca com un refugi. Cal mantenir la calma, oferint el nostre acompanyament.
  • Visitar el veterinari en cas que sigui necessària la medicació.
  • Contactar amb un etòleg, en cas que l’animal ho passi molt malament, per començar un tractament de dessensibilització al soroll. D’aquesta manera no percebran el soroll com una amenaça.

Deja una respuesta