En este momento estás viendo Rubí construeix una xarxa local de prevenció i detecció de la solitud i l’aïllament de les persones grans

Rubí construeix una xarxa local de prevenció i detecció de la solitud i l’aïllament de les persones grans

La xarxa Grans Nexes s’estructurarà a través de les persones, entitats i comerços voluntaris que detectaran possibles situacions d’aïllament social, des de la sensibilitat i el respecte.

L’Ajuntament de Rubí posa en marxa un projecte per fer front a la solitud no volguda de la gent gran. La proposta ‘Grans Nexes’, coliderada pels Serveis Socials i de Gent Gran Activa del consistori, vol construir una xarxa local de prevenció i detecció de la solitud i l’aïllament de les persones grans per construir una ciutat més amable per a les persones de més edat del municipi. La xarxa ‘Grans Nexes’  estarà formada per veïns, veïnes, comerciants, persones voluntàries, entitats i serveis vinculats a la zona de Les Torres i el centre de Rubí, les dues zones on es posa en marxa la proposta, com a prova pilot. “Aquesta proposta busca la transformació de la ciutat en un espai més amigable i segur per a les persones grans que hi viuen. Es tracta que la gent gran sàpiga que no té per què estar sola, que hi ha una xarxa que la pot acompanyar si ho necessita”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. El projecte s’emmarca en ‘Pla estratègic en l’àmbit de les persones grans’ 2019-2022 que planifica les polítiques d’envelliment actiu i saludable amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu, que representa el 16% de la població rubinenca.

La iniciativa Grans Nexes neix de la mà del Consell Consultiu de la Gent Gran que ha traslladat al consistori, entre altres preocupacions, la necessitat d’estructurar una resposta per evitar i fer front a la solitud no volguda de les persones grans de la ciutat.

El Projecte de Seguiment de la Gent Gran, de Serveis Socials, atén les persones grans que ja formen part del circuit assistencial. Tot i això, hi ha persones fora d’aquest circuit, bé perquè es troben bé de salut, bé perquè no han contactat encara amb els serveis municipals. Grans Nexes es dirigeix a aquestes persones per tal de garantir que totes i tots rebin l’atenció adequada recollint la sensibilització comunitària que la ciutadania va demostrar en els pitjors moments de la pandèmia per cuidar dels veïns i veïnes de més edat.

La xarxa Grans Nexes s’estructurarà a través de les persones, entitats i comerços  voluntaris que detectaran possibles situacions d’aïllament social, des de la sensibilitat i el respecte. Serveis Socials valorarà cada cas i, si cal, desenvoluparà accions de vinculació al territori i la comunitat. Un cop la persona gran entra al circuit de Grans Nexes es farà un seguiment telefònic de cada cas, atenent la seva solitud i promovent un vincle afectiu amb una persona voluntària que facilitarà la seva incorporació a la xarxa social del municipi. Per la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo, “l’èxit de la proposta dependrà en gran manera de la participació de la ciutadania, dels veïns i veïnes que ens vulguin ajudar a impulsar la proposta. La ciutadania és una peça indispensable perquè tiri endavant Grans Nexes”. El projecte també inclou la sensibilització i difusió de la proposta a través d’activitats coordinades amb diferents entitats del municipi per promoure la participació i la mobilitat de les persones grans.

El desplegament de la xarxa Grans Nexes començar per buscar la complicitat de comerços i entitats dels barris del Centre i Les Torres. “Sovint les primeres persones a detectar que una persona gran ha deixat de venir són els comerços de primera necessitat. Establiments de proximitat que disposaran d’un flyer explicatiu del projecte i un telèfon de contacte amb fer-nos arribar els casos que detectin”, ha argumentat la regidora de Gent Gran Activa, Mª Carmen Cebrián Ordóñez. Comerciants i entitats rebran una formació per saber com han d’actuar en cas de detectar una persona gran que necessiti suport o ajuda. Les persones que detectin un cas de solitud no volguda poden posar-se en contacte amb el projecte a través del correu electrònic gransnexes@ajrubi.cat o el telèfon 637 831 092. Aquelles persones que vulguin ser voluntaris o voluntàries i establir un vincle amb persones grans que es troben soles, poden oferir-se a través de la borsa de voluntariat de la web municipal (xarxavoluntariat@ajrubi.cat).

Des de 2019, Rubí forma part de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de generar entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable.

Deja una respuesta