En este momento estás viendo Rubí fa visible la història de la resistència i la deportació femenina amb una nova exposició

Rubí fa visible la història de la resistència i la deportació femenina amb una nova exposició

“Resistents i deportades” arriba al MMUC gràcies al conveni de col·laboració subscrit aquest any entre l’Ajuntament de Rubí i l’Amical de Mauthausen.

El Museu Municipal Castell (MMUC) exposa fins al 31 de desembre Resistents i deportades, una producció de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme que arriba a Rubí gràcies al conveni subscrit entre aquesta entitat i l’Ajuntament. La mostra aborda la història de la resistència i la deportació femenina a partir de les experiències de dones de diferents nacionalitats europees, posant especial èmfasi en les republicanes espanyoles i en el camp de concentració de Ravensbrück, destinat exclusivament a dones.

Resistents i deportades és una combinació d’informació històrica i de textos i dibuixos de les pròpies protagonistes. L’exposició s’estructura en set àmbits: Rostres i paraules: 19 experiències de dones deportades, que inclou la història de la rubinenca Neus Català i Pallejà; Guerra d’Espanya i exiliDe la resistència… als campsEl camp de Ravensbrück: ubicació i construccióLes deportadesEl final de Ravensbrück i els trasllats a Mauthausen; i Recordar, commemorar: les instal·lacions actuals.

Aquesta és la primera de les activitats de divulgació de la memòria democràtica que es realitzen a Rubí dins el conveni signat el passat 27 de gener entre l’Ajuntament i l’Amical de Mauthausen. Així s’ha destacat durant la inauguració oficial de la mostra, que ha tingut lloc aquest dijous amb l’assistència de la regidora de Memòria Històrica, Elena Montesinos Pujante; la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo; el president de l’Amical de Mauthausen, Juan Manuel Calvo Gascón; i la vocal de l’entitat Josepa Gardenyes Pedrol. “Hem de buscar la manera de fer divulgació a peu de carrer, sortir del món acadèmic i apropar-nos a la ciutadania. Ens serveix com a eina per combatre els estereotips, les discriminacions i els discursos de l’odi que estan tan presents avui dia”, ha reivindicat la regidora Elena Montesinos Pujante.

Segons ha recordat Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’Amical de Mauthausen, les dones van exercir una tasca molt important contra l’ocupació però, tot i això, han estat oblidades per la història. Als camps de concentració, aquestes van haver d’afrontar patiments per raó de gènere: les que eren mares van ser separades dels seus fills i filles, les embarassades van veure com assessinaven els seus nadons davan d’elles, i també va haver-hi dones que van ser obligades a exercir la prostitució o que van ser objecte d’experiments mèdics. Calvo Gascón ha explicat que, “a la condició de deportades, s’afegeix aquest patiment de gènere i això s’ha d’explicar. És adequat que es recuperi la memòria d’aquestes dones deportades pel seu compromís amb la lluita antifeixista, pel seu compromís de resistència, per aquesta experiència als camps on van tornar a resistir i, posteriorment, pel seu testimoniatge”.

Resistents i deportades es podrà visitar fins al 31 de desembre de 2022 en l’horari habitual del MMUC: de dijous a dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h; i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Font

Deja una respuesta