En este momento estás viendo Rubí emprèn la reparació i recuperació de la memòria històrica de la mà de Neus Català i Els Guiamets

Rubí emprèn la reparació i recuperació de la memòria històrica de la mà de Neus Català i Els Guiamets

27 de Gener de 1945 l’exèrcit soviètic entra al camp de concentració d’Auschwitz. Entren sota una porta amb l’infame cartell “ Arbeit macht frei («El treball allibera»)”. El món començarà a conèixer la esquinçadora crueltat i crims contra la humanitat del nazisme i el Tercer Reich: l’Holocaust. A aquell camp van ser assassinades 1.3 milions de persones.

 

Va ser el 5 de maig del mateix any que es va alliberar el camp de Mauthausen-Gusen, presó i tomba d’alguns rubinencs. Més de 40.000 víctimes oficials, la fugida dels nazis va comportar la destrucció de proves.

 

També al 1945 és alliberada Neus Català i Pallejà, filla de Els Guiamets i futura veïna de Rubí, del camp de Ravensbrück, on van sobreviure 15000 persones però on van ser assassinades més de 60.000 dones.

 

L’1 Novembre de 2005, Nacions Unides declara el 27 de Gener com el dia internacional de les víctimes de l’Holocaust

 

Aquest 27 de Gener de 2020, els Ajuntaments d’ Els Guiamets i de Rubí han anunciat que seran ciutats agermanades. El vincle de la Neus Català i la seva lluita antifeixista i per la memòria històrica, donarà força per al merescut reconeixement i record de les persones deportades i víctimes del nazisme. És un acte humil però ple de compromís, de contingut i de futur, i aquesta ha estat sempre la idea a l’hora de decidir que aquesta fórmula era l’adient, perquè ambdós municipis van patir la deportació i el nazisme entre les seves veïnes i veïns i quina millor forma de treballar en un futur sense feixisme que recordant i reparant el passat, malauradament comú en aquesta ocasió.

 

Desitgem que aquesta fita duri tants anys com lluita sigui necessària per fer l’homenatge que es mereixen les víctimes de la barbàrie nazi i barrar el pas al feixisme en qualsevol de les seves aparences.

 

En una ocasió Neus va dir “que eren les oblidades dels oblidats” en referència a les dones deportades. Neus: no us oblidem ni oblidarem mai, ni a tu ni a les persones deportades víctimes del nazisme.

 

Pau Navarro Cano

Regidor Memòria Històrica (Ajuntament de Rubí)

27 de gener 2020

Deja una respuesta