En este momento estás viendo Més creativitat i menys consumisme

Més creativitat i menys consumisme

Amb l’arribada del carnestoltes, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) llança una sèrie de consells, especialment relacionats amb la seguretat en l’ús de les disfresses, maquillatge i lents de contacte de fantasia. OCU recomana ser especialment previnguts en el cas dels xiquets

Amb les disfresses:

 • Controlar el foc i les fonts de calor. Moltes disfresses poden resultar inflamables. No deixar que el xiquet use bengales, petards, focs artificials, encenedors, cigars encesos i allunyar-los de les ximeneres i estufes
 • Millor a la vista de tots. Si la disfressa és per a un xiquet, és preferible que no porten el cap cobert: el risc que comporta la inflamabilitat és més elevat en caputxes i caretes. Si és comprat, que siga adequat a l’edat del xiquet. En l’embolcall de la disfressa figura l’edat mínima recomanada i també una sèrie d’advertiments i instruccions. Amb vista a possibles reclamacions, convé guardar la identificació del fabricador i de l’importador. Amb els menors de 3 anys, assegurar-se de retirar les bosses de plàstic (són un perill d’asfíxia per als més xicotets) anar amb compte amb els adorns o espumes fràgils que es puguen trencar i convertir en trossos xicotets amb els quals es pot ennuegar.
 • Més creativitat i menys consumisme. Fabricar des de zero una disfressa pot ser tan divertit com portar-ho posat a més de ser més econòmic. Si s’opta per la compra, cal tindre en compte que no per acudir a l’establiment més car o pagar molt per una disfressa molt sofisticada es descarta la possibilitat de perills.

Precaucions amb el maquillatge i les lents de contacte

Com altres cosmètics, els maquillatges de carnestoltes poden contindre entre els seus ingredients substàncies químiques susceptibles de causar problemes. Per això, OCU recomana tindre en compte els següents consells:

 • En cas de reacció (picor, enrogiment…) eliminar immediatament el maquillatge, aclarir amb molta aigua i no tornar a usar-lo.
 • Una bona manera de protegir la pell (tant en la cara o del cos) i de facilitar l’eliminació de la pintura, és estendre abans una capa de crema hidratant i després pintar sobre ella.
 • En acabar, llavar bé la pell, eliminant qualsevol resta de maquillatge.
 • Si s’usen les pintures de l’any anterior, comprovar que no hagen caducat. Si fa olor estrany o si els ingredients no semblen homogenis, no han d’utilitzar-se.
 • Lents de contacte de fantasia. Les lents de contacte cosmètiques són productes sanitaris d’adaptació individualitzada i han de complir els mateixos requisits i paràmetres que les lents de contacte graduades. És necessari passar un examen òptic abans d’utilitzar aquestes lents de contacte, a més de que l’usuari reba explicacions sobre el seu ús correcte, cura i higiene. La seua venda és il·legal en la Xarxa, i únicament poden dispensar-se en botigues físiques que compten amb un professional òptic optometrista, que supervise la venda i garantisca que no es posa en risc la salut dels ulls.
  Per als xiquets:
 • No totes les pintures valen, sobretot quan es té una pell sensible. Per això, OCU recomana utilitzar maquillatges a l’aigua, que a més són fàcils d’aplicar i de llevar.

Evitar aplicar el maquillatge en els ulls i voltant.

Afirmacions com a “hipoal·lergogen” o “testat dermatològicament” no són garantia de res. Qualsevol cosmètic pot produir una reacció al·lèrgica, els responsables solen ser les fragàncies i els conservants.

Procurar no utilitzar maquillatges en xiquets menors de 3 anys.

No deixar als xiquets jugant sols amb el maquillatge

Deja una respuesta