En este momento estás viendo UNA CERIMÒNIA VIRTUAL COMMEMORARÀ EL 75È ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DE MAUTHAUSEN

UNA CERIMÒNIA VIRTUAL COMMEMORARÀ EL 75È ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DE MAUTHAUSEN

Rubí participarà a la cerimònia virtual de commemoració del 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, que tindrà lloc el proper 10 de maig, en record de les onze persones de la ciutat que van ser-hi empresonades:

 • Enric Aragonès Campderrós (Rubí, 1904 – Gusen, 1941)
 • Joaquim Aragonès Campderrós (Rubí, 1900 – Rubí, 1992)
 • Francesc Bartroli Creus (Sant Martí Sarroca, 1912 – Gusen, 1942)
 • Gregorio Beltran Jardiel (Barcelona, 1919 – Gusen, 1942)
 • Joaquim Cardona Pareras (Rubí, 1920 – França, 1955)
 • José López de Letona Angulo (Alcedo, 1906 – Hartheim, 1942)
 • Jesús Montroig Cuartero (Castelló, 1902 – Gusen, 1942)
 • Antoni Òdena Òdena (Vilaverd, 1906 – Rubí, 1985)
 • Antoni Pereña Salas (Barcelona, 1895 – Montagny, 1963)
 • Joaquim Rusiñol Folch (Rubí, 1912 – Gusen, 1941)
 • Andreu Vidal Almirall (Terrassa, 1912 – Gusen, 1942)

Des del 1946, les cerimònies de commemoració i alliberament es duen a terme anualment al Memorial del camp de concentració de Mauthausen i a les ubicacions dels antics subcamps. Enguany, l’Ajuntament de Rubí havia d’assistir-hi convidat per Amical Mauthausen però, finalment, això no serà possible ja que la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a suspendre l’acte i buscar un nou format per a l’homenatge.

Amical Mauthausen i altres camps, en estreta col·laboració amb el Comitè Internacional de Mauthausen (CIM), han organitzat una Cerimònia d’Alliberament Internacional Virtual que tindrà lloc el 10 de maig d’11 a 12 h. Aquesta s’iniciarà amb una salutació i la lectura del Jurament de Mauthausen en diferents idiomes, ja que el 90% de les víctimes no eren alemanyes ni austríaques. Després dels parlaments del president del Comitè Austríac de Mauthausen (MKÖ), Willi Memyi, i del president del Comitè Internacional de Mauthausen (CIM), Guy Dockendorf, es passaran declaracions en vídeo de supervivents i representants de diferents països al voltant del tema Humanitat sense fronteres, informes sobre l’alliberament i el treball per al Mai més emmarcat en contribucions musicals.

A més, des d’aquesta setmana i fins al 20 de maig, tindran lloc les Setmanes de Commemoració Virtuals. Durant aquest temps, la web de l’MKÖ publicarà vídeos curts de supervivents de camps de concentració i testimonis presencials, informes dels alliberadors, declaracions d’organitzacions de víctimes i ambaixadors, i iniciatives commemoratives locals, entre d’altres.

Dels onze rubinencs que van passar en algun moment per Mauthausen, només quatre van poder-ne veure l’alliberament. La resta van morir abans assassinats al mateix Mauthausen o en algun dels seus subcamps, principalment Gusen. “Rubí, a través de la regidoria de Memòria Històrica, vetllarà per donar reconeixement a aquestes persones de la nostra ciutat participant en aquest acte virtual, extensible a totes les persones que van patir la deportació, amb la plena convicció que és amb aquesta pedagogia com es pot frenar i aturar el feixisme”, ha destacat Pau Navarro Cano, regidor de Memòria Històrica, qui ha afegit que “aquest és justament un dels punts que promourà l’agermanament que properament s’aprovarà amb el municipi de Els Guiamets”, lloc de naixement de Neus Català Pallejà.

En record de les víctimes
El 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen coincideix amb l’homenatge que també rebran els deportats rubinencs aquest any mitjançant la col·locació a la ciutat d’onze Stolpersteine, les llambordes commemoratives de l’artista Gunter Demning. Recordem que la seva instal·lació havia de tenir lloc aquest mes d’abril però que va ser ajornada davant la situació d’emergència sanitària.

En funció de la disponibilitat del seu creador, el Memorial Democràtic de la Generalitat acordarà una nova data per celebrar aquest homenatge.

Notícia

Deja una respuesta