En este momento estás viendo RUBÍ REFERMA EL SEU COMPROMÍS AMB LA MEMÒRIA HISTÒRICA COINCIDINT AMB EL 75È ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DE MAUTHAUSEN

RUBÍ REFERMA EL SEU COMPROMÍS AMB LA MEMÒRIA HISTÒRICA COINCIDINT AMB EL 75È ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DE MAUTHAUSEN

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, i el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano, han participat aquest diumenge a la cerimònia virtual de commemoració del 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen. Rubí s’ha sumat així a aquest exercici col·lectiu en memòria de les víctimes i, en especial, ha retut homenatge a les onze persones de la ciutat que van ser empresonades en aquesta instal·lació:

 • Enric Aragonès Campderrós (Rubí, 1904 – Gusen, 1941)
 • Joaquim Aragonès Campderrós (Rubí, 1900 – Rubí, 1992)
 • Francesc Bartroli Creus (Sant Martí Sarroca, 1912 – Gusen, 1942)
 • Gregorio Beltran Jardiel (Barcelona, 1919 – Gusen, 1942)
 • Joaquim Cardona Pareras (Rubí, 1920 – França, 1955)
 • José López de Letona Angulo (Alcedo, 1906 – Hartheim, 1942)
 • Jesús Montroig Cuartero (Castelló, 1902 – Gusen, 1942)
 • Antoni Òdena Òdena (Vilaverd, 1906 – Rubí, 1985)
 • Antoni Pereña Salas (Barcelona, 1895 – Montagny, 1963)
 • Joaquim Rusiñol Folch (Rubí, 1912 – Gusen, 1941)
 • Andreu Vidal Almirall (Terrassa, 1912 – Gusen, 1942)

Des del 1946, les cerimònies de commemoració i alliberament es duen a terme anualment al Memorial del camp de concentració de Mauthausen i a les ubicacions dels antics subcamps. Enguany, l’Ajuntament de Rubí havia d’assistir-hi convidat per l’Amical de Mauthausen, però la pandèmia de la Covid-19 va obligar a suspendre l’acte i buscar un nou format per a l’homenatge.

La Cerimònia d’Alliberament Internacional Virtual que ha tingut lloc aquest diumenge ha inclòs la lectura del Jurament de Mauthausen, parlaments a càrrec dels responsables dels diferents comitès i declaracions de supervivents, entre d’altres. Per mantenir el caràcter participatiu de l’acte, s’ha habilitat un xat en directe en què totes les persones assistents han pogut plasmar les seves impressions.

Des de Rubí, tant l’alcaldessa com el regidor de Memòria Històrica han aprofitat l’oportunitat per llençar un missatge de fraternitat i refermar el compromís de la ciutat amb les persones que van patir la deportació i la repressió del feixisme. Ana María Martínez Martínez ha expressat l’honor que ha significat poder participar d’aquesta cerimònia: “Ens hagués encantat poder-hi assistir presencialment en representació de les víctimes de la nostra ciutat. El nostre compromís és ferm”, i en aquest sentit ha recordat la pròxima col·locació a Rubí d’onze Stolpersteine, les llambordes commemoratives de l’artista Gunter Demning, en record dels rubinencs deportats; així com també el recent agermanament amb el municipi d’Els Guiamets, lloc de naixement de Neus Català, que com recorda Pau Navarro “ha de servir per treballar en la memòria de totes les persones deportades i víctimes del nazisme”.

Rubí és un dels 16 municipis catalans vinculats a la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més que han participat a la cerimònia virtual del 75è aniversari de l’alliberament de Mauthausen i que han subscrit el corresponent manifest.

Notícia

Deja una respuesta