En este momento estás viendo Un any d’anormalitat

Un any d’anormalitat

El primer aniversari de l’actual mandat municipal arriba en un context del tot insòlit. Un context que ens està posant a prova a totes, de forma individual i col·lectiva, des de totes les perspectives. I per tant també està posant a prova els governs, els nous governs, que, com a administració de primera línea, donem la primera resposta a tantes necessitats sobrevingudes.

 

Però anem a pams. L’espai polític d’En Comú Podem va encetar aquest mandat municipal amb bones notícies. El maig de l’any passat vam guanyar un regidor, i el nostre Ple va quedar configurat més d’esquerres que mai (21 dels 25 regidors/es). I amb aquest escenari, la nostra gent ens va traslladar el mandat de formar part d’un govern progressista. “Contradiccions” va ser la por i la paraula que més present va estar a les diferents deliberacions (a les assemblees, els consell, les executives…). Però veníem a aportar solucions i desbloquejar la ciutat. En primer lloc vàrem facilitar l’aprovació de pressupostos 2019 amb un acord de governabilitat i a finals de setembre de 2019, quatre mesos després de les eleccions, En Comú Podem, per mandat assembleari, entra al govern junt amb el PSC.

 

Per a què? Per a moltes més coses de les que vuit mesos després -pandèmia inclosa- tenim executades. Però per a totes aquelles qüestions a les que ens vam comprometre, tenim col·locada, al menys, la primera pedra.

 

Per exemple, entrem a govern amb la condició que repensar el model del Rubí del futur, desistint d’un POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) caducat per aprofitar l’oportunitat que ens ofereixen els nous models de ciutat sostenible. Establim la condició que no toquem el Parc de Ca n’Oriol fins que no consensuem un model de parc més verd, més natural i menys urbà del que s’havia proposat. Amb la condició d’una sèrie de projectes estratègics. Però sobretot, amb el compromís d’assumir la responsabilitat de gestionar l’Habitatge, el Medi Ambient, la Participació o la Memòria Històrica de forma valenta.

 

Només assumir la responsabilitat de govern, vam comprar tres habitatges, per primera vegada en 5 anys s’ha incrementat el parc públic. Hem encetat l’elaboració del Pla Local d’Habitatge, i ja tenim planificada la construcció d’habitatge dotacional (per a col·lectius amb especials dificultats).

 

Hem establert un full de ruta per la Transició ecològica de la nostra ciutat, pilotada per Rubí Brilla i l’area de sostenibilitat. Reforçant les actuacions pel canvi de model energètic amb la primera compra compartida industrial d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltàic, l’extensió de la xarxa de fotolineres o la posada en marxa de projectes innovadors com el de Comunitats sostenibles. L’atenció a les situacions de vulnerabilitat i pobresa energètica s’ha reforçat, les rubinenques poden tenir la garantia que no estan soles davant de les comercialitzadores i les seves pressions. El Medi Natural és un patrimoni que estem posant en valor amb la nova xarxa de 130 km d’itineraris o l’inici de les millores en la xarxa de sanejament per augmentar la salubritat de les nostres rieres.

 

Hem reactivat espais com la Taula de Memòria Històrica i treballat per poder tenir i fer realitat un full de ruta digne d’aquesta gran responsabilitat que ens ha d’empoderar front l’oblit i el feixisme. També posant poc a poc al día qüestions com el de les persones refugiades al nostre municipi, amb l’obertura del PIO amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat que, entre d’altres coses, ha de crear una major i millor xarxa també amb entitats locals, també vinculat a un circumstancial i malmés 0,7 en Cooperació i Solidaritat Internacional però amb mirada de futur i de present, no deixant de treballar entitats de dins i de fora de la ciutat i que en pressupostos següents tornarà a equilibrar-se.  Són temps de poder treballar les bases de reptes no tan lluents però sí importants i necessaris com eines per a una millor Transparència (amb un pròxim Codi de Conducta) i Accés a la Informació, així com processos participatius més ambiciosos, més participatius, més democràtics; reptes que ara precisen de molta feina administrativa i planificació i que veuran la llum a mig i llarg termini.

 

Treballem amb la il·lusió dels projectes en marxa i amb el convenciment que molts d’ells podran ser completats al llarg dels  quatre anys de mandat.. És una marató, amb obstacles però amb una meta clara; per això mantenim el ritme, afrontem les fatigues i aprofitem els moments de fortaleses. Estem al servei de la gent i tenim un bon equip de suport que ens manté motivades, hidratades i despertes.

Deja una respuesta