En este momento estás viendo Les llambordes en record a les víctimes del nazisme s’instal·laran al setembre

Les llambordes en record a les víctimes del nazisme s’instal·laran al setembre

Les onze llambordes en record als rubinencs assassinats i represaliats pel nazisme s’instal·laran finalment el dilluns 21 de setembre. Es tracta d’un compromís plenari que s’arrossega des del mandat anterior i que s’havia programat el passat abril, però la crisi sanitària va obligar a posposar l’acte.

Les ‘Stolpersteine’ (pedres que ens fan ensopegar) són una iniciativa de l’artista alemany Gunter Demnig per recordar les víctimes del règim d’Adolf Hitler. Es tracta d’unes llambordes amb el nom, dades, camp de destí i desenllaç de cada víctima, que l’artista instal·la a terra davant d’on van viure. Des de mitjans dels 90, n’ha posat unes 75.000 a una vintena de països.

El Ple va decidir per unanimitat el febrer de 2017 demanar aquestes llambordes per als rubinencs represaliats pel nazisme. El Memorial Democràtic va instal·lar noves ‘Stolpersteine’ a Catalunya un any després (inclosa la de Neus Català als Guiamets) però no es va poder arribar a temps d’incloure Rubí en aquella tanda. La moció, però, va servir per impulsar la Taula de Memòria Històrica, que dos anys després es va constituir formalment.

Ara, finalment, les ‘Stolpersteine’ ja són a Rubí. L’acte d’instal·lació serà el 21 de setembre, el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau. Per commemorar-ho, l’Ajuntament està preparant un acte o actes «tan participatius com sigui possible», en paraules del regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro. El format final, però, dependrà de l’evolució de les restriccions sanitàries.

Abans de la seva instal·lació, les llambordes es podran veure a l’aparador cultural de la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler, que les exposarà de l’1 al 18 de setembre. L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha destacat que es vol potenciar el vessant educatiu d’aquest projecte. De fet, està previst programar visites a les llambordes per als alumnes d’escoles i instituts.

Normalment, la cerimònia d’instal·lació de les ‘Stolpersteine’ compta amb la presència del seu creador, que les col·loca personalment. Donada la crisi sanitària, però, Demnig no podrà assistir a la cerimònia de Rubí ni a les de la dotzena de municipis catalans que també posaran les seves llambordes aquesta tardor.

Els 11 homenatjats de Rubí són Enric Aragonès, Joaquim Aragonès, Francesc Bartroli, Gregorio Beltran, Joaquim Cardona, José López de Letona, Jesús Montroig, Antoni Òdena, Antoni Pereña, Joaquim Rusiñol, i Andreu Vidal (vegeu reportatge).

Font

Deja una respuesta