En este momento estás viendo Moment històric: porten la Regulació dels Preus del Lloguer al Parlament de Catalunya

Moment històric: porten la Regulació dels Preus del Lloguer al Parlament de Catalunya

Aquest matí a les 10h el Sindicat de Llogateres i Llogaters hem fet entrega de la Proposició de Llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer als grups del Parlament de Catalunya. És un fet històric: els preus del lloguer a Catalunya es regularan en base al Codi Civil (que, de fet, ja regula els arrendaments rústics i permet regular els urbans).

El text s’ha elaborat durant els últims mesos amb el Departament de Justícia i compta amb el suport dels grups parlamentaris d’ERCJunts Per CatalunyaEn Comú Podem i CUP. Convidem a la resta de grups parlamentaris (Cs, PSC i PP) a votar favorablement. A posar-se del costat de la població que pateix i del dret a l’habitatge.

El text que presentem es registrarà al Parlament en format de proposició de llei de lectura única. Això significa que la norma previsiblement entrarà en vigor abans d’acabar l’estiu en els 60 municipis de més de 20.000 habitants amb un mercat d’habitatge tens. És a dir, aquesta llei cobriria al 70% dels llogaters i llogateres que viuen a Catalunya. Al cap d’un any, els òrgans competents per cada municipi hauran d’aprovar la continuïtat de la regulació.

La proposta legislativa té l’objectiu d’impedir pujades i fer baixar els preus a les 60 ciutats més tensionades de Catalunya, en un context d’emergència habitacional en el qual els preus de lloguer han augmentat 30 vegades més que els sous en els darrers 6 anys i que fa que les famílies catalanes destinin més del 50% dels seus ingressos a pagar el lloguer.

A continuació us expliquem les principals característiques de la Proposició de Llei:

  • Tots els nous contractes de lloguer es regiran per aquesta regulació. Els seus efectes seguiran en vigor encara que hi hagi un canvi d’arrendatari.
  • Com a norma general, els nous contractes per habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior.
  • Si l’habitatge tenia un preu per sobre de la mitjana de la seva zona, el nou contracte haurà de tenir com a valor màxim el valor que estableix l’índex de preus de la Generalitat. Això significa que s’atura l’escalada de preus i que es produiran baixades moderades a la meitat d’habitatges llogats, que actualment es troben per sobre del preu mitjà.
  • En el cas d’habitatges que es posen a lloguer per primera vegada, aquests hauran d’ajustar-se al preu mitjà que marqui l’índex.
  • La regulació preveu algunes excepcions per casos de gran rehabilitació, obres de millora, relació de parentiu entre propietari i llogater i altres règims de rendes. Així mateix, quedaran exempts de la regulació els habitatges d’obra nova, que no es veuran afectats per la regulació durant els primers tres anys.
  • La regulació es dotarà d’un règim sancionador que n’assegurarà el seu compliment.
  • Per primera vegada es reconeix a les organitzacions de llogateres i llogaters com a part en la mediació de conflictes entre arrendadors i arrendataris.

Aquesta proposició de llei encarna els desitjos d’una part molt amplia de la societat civil. És fruit de la lluita que les llogateres i llogaters vam començar fa tres anys, el 13 de maig de 2017. Per fi comença a donar resultat la valentia de les més de 2.000 famílies que s’han plantat als lloguers abusius i de tots els blocs que s’han organitzat i han aconseguit negociar de tu a tu amb grans fons voltors com Azora, Cerberus o Blackstone.

No obstant això, estem parlant d’una regulació de mínims però que suposa un primer pas en la recuperació de drets i garanties per a les persones que lloguem i que s’havien vist retallades en favor de l’especulació durant les últimes dècades. Seguim treballant per recuperar la funció social de l’habitatge tant a Catalunya com a la resta de l’Estat.

Us podeu descarregar el text complet aquí. 

*** Res del que hem aconseguit seria possible sense les 2.000 famílies afiliades a el Sindicat, però necessitem seguir creixent per impulsar el canvi. És igual si tens la teva casa en propietat o vius de lloguer: si estàs a favor de el dret a l’habitatge, suma’t-hi. ***

Font

Deja una respuesta