En este momento estás viendo Què és la pau?…. Abstracció.

Què és la pau?…. Abstracció.

Aquest article té l’origen en que com que actualment sóc regidor de Solidaritat i Cooperació Internacional, havia de poder dir alguna cosa sobre el dia internacional de la Pau. I si he de parlar sobre la pau, sincerament, no és fàcil. Gens fàcil.

Podem donar-nos un passeig per la wikipèdia i trobar una definició de la pau, podem fer-ho a qualsevol enciclopèdia i diccionari, català, castellà, francès, anglès, senegalès, malienc, marroquí, palestí[1], hebreu, hongarès, xinès, i així fins a completar tots els idiomes, llengües i dialectes, i veure les diferents accepcions del mot pau, però quan ens preguntem què és la pau, crec que a tothom ens passa que al començar la frase amb la que donaríem la resposta, comencem a dubtar de la seva realitat, o comencem a posar matisos. O si més no, a mi em passa.

És la sensació que la definició de pau va molt més enllà de l’absència de conflicte bèl·lic, o la tranquil·litat pública, no? Durant la dictadura franquista (ja) no hi havia conflicte bèl·lic però pau poder no en teníem. Plorar cada nit per la persona estimada que mai hem trobat a una fosa o cuneta no sembla anar molt en la línia de una definició de la pau. Entenem doncs, que la feina que fem des de la regidoria de Memòria Històrica pot ajudar a portar la pau a les víctimes del feixisme a través de la reparació, justícia i dignitat.

Així quan parlem de pau ens passa una mica com quan volem parlar de la felicitat, que comencem a pensar en les diferents interpretacions i, fins i tot, funcionalitats i intencionalitats a l’hora d’assolir-la, i més ara que vivim en un món globalitzat[2] i que som conscients d’allò que succeeix a milers de quilòmetres de casa (poder abans, sense aquesta informació, sent aliens al patiment de l’altre, fos més senzill parlar de la pau)

Per exemple, podríem dir que la població palestina podria tenir una idea semblant del que és la pau que la població israelí (parlo de ciutadania) però si preguntéssim el motiu per el qual Israel bombardeja indiscriminadament Palestina, és molt probable que ens parlin d’alguna cosa tipus “per poder donar estabilitat a la zona i avançar cap a la pau”. Fins i tot si preguntéssim a les multinacionals que exploten el Congo i a les persones explotades a aquest mateix país, podem trobar similituds en com entenen la pau, però ja sabem de què parlem i de quines conseqüències reals tenen les accions dels uns sobre els altres, i la pau aquí poc hauria de dir. Des de la regidoria de Solidaritat i Cooperació Internacional posem cada dia el focus en aquestes situacions i treballem, juntament amb entitats locals i supra locals per poder portar recursos que ajudin a assolir la pau a través de projectes que desenvolupin accions d’equitat i de justícia social. Ara, a més, l’afectació de la pandèmia de la Covid19, agreuja encara més les desigualtats i les conseqüències que pateixen les persones més vulnerables en situacions de migracions forçades o, simplement, de situacions estructurals de pobresa i violència, i ens porta a actuar en projectes centrats en l’emergència amb l’esperança, però també la convicció, que això ens ajudi a generar més consciència de com afecten les desigualtats i poder posar fil a l’agulla per assolir objectius que generin resultats molt més consolidats.

Sí, s’ha de reconèixer que als exemples exposats hi ha molts elements barrejats però són precisament les connexions d’aquests elements les que  fan que no sigui tan fàcil acabar la resposta a la pregunta: què és la pau.

Així doncs, per moments, la pau podria veure’s com un unicorn (animal fantàstic molt de moda sortosament) i que el que realment fem és tractar d’arribar a ell (res de caçar-lo). Però això també és important, no? El viatge[3] , la feina, les tasques de sensibilització i totes aquelles actituds i accions que hem de portar i treballar en aquesta recerca per poder assolir una fita tan valuosa i vital per a la subsistència de l’ésser humà com seria la pau, amb un toc d’atenció en un detall: la cerca de la pau, malauradament, és una lluita molt dura i no pas el camí de pujada i baixada del Tagamanent.

La lluita per assolir la pau ens porta per camins on cada dia hem de reivindicar i lluitar tota una sèrie de drets que, precisament, són els que se’ns trepitgen per poder assolir una definició holística de la pau. Veiem com moren persones que fugen (en pastera, no en jet privat) de guerres, de traficants, de la fam, de persecució per les seves idees, creences, condició sexual, o moren al carrer de casa seva pel seu color de pell. És evident que no podem aplicar una definició de pau ni al Mediterrani, ni a l’Àfrica, ni als pobles indígenes ni a les víctimes del racisme, i un malaurat etc. Tot i així tenim l’Open Arms, l’Ocean Viking, Green Peace , les nostres entitats locals i milers de moviments socials i civils arreu del món, milers i milers de persones, que lluiten cada dia per salvar vides i assolir la pau des de diferents àmbits, i a mesura que assolim objectius potser podríem acabar per donar una resposta a què és la pau.

Afegeixo dos cosetes més. Primer, que no pretenc posar llum sobre què és la pau, de fet ja he mencionat que em costa poder definir-la, i més tenint en compte que hi ha també molts tipus i definicions de pau no tan acadèmiques, des de la més personal i interior fins la més col·lectiva i mundial, des d’aquells que tenen a veure amb la violència, les armes, els diners, fins les que ho fan en base a la felicitat, l’amor, la soledat, l’espiritualitat, etc. I segon, penso que ens manca més filosofia sobre la pau i una visió més transversal d’aquesta idea en el nostre dia a dia. Però no defallirem, lluitar i treballar per una idea de la pau en base als drets, la llibertat i la justícia social és el camí. Els unicorns els seguirem deixant per als pastissos.

 

[1] Entès com l’àrab que es parla a Palestina.

[2] Aquí Lennon igual havia de dir alguna cosa, ell volia més peticions de pau i menys de televisió

[3] Gandhi deia que no hi havia camí cap a la pau, si no que la pau era el camí

 

Deja una respuesta