El Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament ha organitzat un nou cicle d’Ecotallers en clau de Re per als mesos de tardor. La nova programació inclou diversos tallers en línia i vídeos tutorials, a través dels quals es donaran eines als rubinencs i les rubinenques perquè aprenguin a aprofitar els recursos i a prevenir la generació de residus. Les inscripcions als cursos del mes de setembre s’obren aquest dimarts i es podran fer a www.rubi.cat/ecotallers.
La situació provocada per la Covid-19 va fer que, al març, el Consistori hagués de suspendre les activitats presencials ja programades i que en replantegés el seu format. Així, al juny es va presentar un nou cicle d’Ecotallers virtuals, que també aglutinava propostes pròpies del Dimecres Manetes ─al juliol, aquestes sessions es van poder tornar a fer de forma presencial, en format a l’aire lliure i amb mesures com la cita prèvia.
La nova programació de tardor manté les activitats en línia en dos formats: d’una banda, tallers amb inscripció prèvia, que es poden seguir per Internet; i, de l’altra, vídeos tutorials que es pengen al canal de YouTube de l’Ajuntament i a www.rubi.cat/ecotallers.
Aprendre a confeccionar mascaretes reutilitzables
En plena pandèmia per la Covid-19, l’ús de mascaretes és obligatori i aquesta situació deriva en una gran generació de residus sanitaris d’un sol ús. De fet, les mascaretes quirúrgiques ja es comencen a trobar per tot arreu: en carrers, boscos i, fins i tot, al fons marí. Aquest tipus de mascaretes es fabriquen amb polipropilè, un material plàstic derivat de combustibles fòssils que acaba descomponent-se en milers de microplàstics, contaminant l’entorn i entrant dins de les cadenes alimentàries. S’estima que el temps de descomposició de les mascaretes pot ser de fins a 400 anys.
És per aquest motiu que el nou cicle d’EcoTallers inclou una setmana (del 14 al 18 de setembre) dedicada a la prevenció d’aquest tipus de residus, amb vídeos tutorials on diverses costureres de la ciutat ─El Racó de la Natàlia, Go Rita, Inestyle i Juanaipunt─ mostrin als rubinencs i les rubinenques els trucs per confeccionar mascaretes reutilitzables. Cal tenir en compte que no es tracta de mascaretes homologades, sinó que només tenen una funció higiènica. A www.rubi.cat/ecotallers es trobaran les indicacions de les autoritats sobre com confeccionar-les amb garanties de seguretat.
“La creació d’aquests vídeos respon a la voluntat de promoure les alternatives reutilitzables i reduir l’impacte ambiental de la situació sanitària actual. Agraïm la col·laboració dels establiments participants per fer possible aquesta sèrie de vídeos tutorials”, ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano Muñoz.
Ecotallers en línia amb inscripció prèvia
A partir del 22 de setembre i fins a mitjans de desembre, les activitats continuen amb una gran varietat de temàtiques per aprendre a prevenir residus a la llar. Moltes d’aquestes propostes estan relacionades amb la reparació d’electrodomèstics. A l’hora de confeccionar la programació, s’han escollit aquelles petites reparacions més freqüents a l’abast de qualsevol persona. Molt sovint, un aparell deixa de funcionar per qüestions vinculades al seu manteniment: neteja de filtres, de ventiladors, una peça desgastada… Amb un petit ajustament, podem allargar la vida a l’aparell i evitar que vagi a parar a la deixalleria o al contenidor.
A través de les diferents sessions es mostrarà com reparar cafeteres, assecadors, torradores, aspiradors, planxes, màquines de cosir, microones i, pels més atrevits, les reparacions més freqüents de forns, rentaplats, rentadores o ordinadors.
Cal tenir en compte que els Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) poden contenir cadmi, mercuri, plom, arsènic, fòsfor o olis perillosos que poden ser perjudicials per la salut humana i que malmeten el medi ambient. Les llars estan plenes d’aquest tipus d’aparells. Allargar-ne la seva vida útil és una acció de responsabilitat amb el planeta, però també una manera de vetllar per l’economia domèstica.
Al marge d’aquests Ecotallers destinats a reparar aparells de la llar, l’oferta d’aquesta nova edició de tardor també inclou la reparació i reacondicionament de mobles i un taller de cosmètica natural per poder fer un bona higiene bucal sense residus.
També es publicaran tres vídeos tutorials més: un sobre reparació tèxtil i dos de temàtica nadalenca per prevenir residus i reutilitzar materials, en una època en què la generació de residus és cada any un problema evident a totes les llars.
Al canal de YouTube de l’Ajuntament es podran trobar tots els vídeos tutorials creats fins ara, tant els de la temporada d’estiu ─amb els vídeos amb receptes d’aprofitament alimentari o de reparació de bicicletes─ com els que s’incorporaran en el marc d’aquest nou cicle.
La inscripció als cursos de setembre s’obrirà aquest dimarts 8 de setembre a través de www.rubi.cat/ecotallers.