En este momento estás viendo L’Ajuntament posa a l’abast de la ciutadania un nou cicle d’Ecotallers en clau de Re

L’Ajuntament posa a l’abast de la ciutadania un nou cicle d’Ecotallers en clau de Re

El Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament ha organitzat un nou cicle d’Ecotallers en clau de Re per als mesos de tardor. La nova programació inclou diversos tallers en línia i vídeos tutorials, a través dels quals es donaran eines als rubinencs i les rubinenques perquè aprenguin a aprofitar els recursos i a prevenir la generació de residus. Les inscripcions als cursos del mes de setembre s’obren aquest dimarts i es podran fer a www.rubi.cat/ecotallers.

La situació provocada per la Covid-19 va fer que, al març, el Consistori hagués de suspendre les activitats presencials ja programades i que en replantegés el seu format. Així, al juny es va presentar un nou cicle d’Ecotallers virtuals, que també aglutinava propostes pròpies del Dimecres Manetes ─al juliol, aquestes sessions es van poder tornar a fer de forma presencial, en format a l’aire lliure i amb mesures com la cita prèvia.

La nova programació de tardor manté les activitats en línia en dos formats: d’una banda, tallers amb inscripció prèvia, que es poden seguir per Internet; i, de l’altra, vídeos tutorials que es pengen al canal de YouTube de l’Ajuntament i a www.rubi.cat/ecotallers.

Aprendre a confeccionar mascaretes reutilitzables
En plena pandèmia per la Covid-19, l’ús de mascaretes és obligatori i aquesta situació deriva en una gran generació de residus sanitaris d’un sol ús. De fet, les mascaretes quirúrgiques ja es comencen a trobar per tot arreu: en carrers, boscos i, fins i tot, al fons marí. Aquest tipus de mascaretes es fabriquen amb polipropilè, un material plàstic derivat de combustibles fòssils que acaba descomponent-se en milers de microplàstics, contaminant l’entorn i entrant dins de les cadenes alimentàries. S’estima que el temps de descomposició de les mascaretes pot ser de fins a 400 anys.

És per aquest motiu que el nou cicle d’EcoTallers inclou una setmana (del 14 al 18 de setembre) dedicada a la prevenció d’aquest tipus de residus, amb vídeos tutorials on diverses costureres de la ciutat ─El Racó de la Natàlia, Go Rita, Inestyle i Juanaipunt─ mostrin als rubinencs i les rubinenques els trucs per confeccionar mascaretes reutilitzables. Cal tenir en compte que no es tracta de mascaretes homologades, sinó que només tenen una funció higiènica. A www.rubi.cat/ecotallers es trobaran les indicacions de les autoritats sobre com confeccionar-les amb garanties de seguretat.

La creació d’aquests vídeos respon a la voluntat de promoure les alternatives reutilitzables i reduir l’impacte ambiental de la situació sanitària actual. Agraïm la col·laboració dels establiments participants per fer possible aquesta sèrie de vídeos tutorials”, ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano Muñoz.

Ecotallers en línia amb inscripció prèvia
A partir del 22 de setembre i fins a mitjans de desembre, les activitats continuen amb una gran varietat de temàtiques per aprendre a prevenir residus a la llar. Moltes d’aquestes propostes estan relacionades amb la reparació d’electrodomèstics. A l’hora de confeccionar la programació, s’han escollit aquelles petites reparacions més freqüents a l’abast de qualsevol persona. Molt sovint, un aparell deixa de funcionar per qüestions vinculades al seu manteniment: neteja de filtres, de ventiladors, una peça desgastada… Amb un petit ajustament, podem allargar la vida a l’aparell i evitar que vagi a parar a la deixalleria o al contenidor.

A través de les diferents sessions es mostrarà com reparar cafeteres, assecadors, torradores, aspiradors, planxes, màquines de cosir, microones i, pels més atrevits, les reparacions més freqüents de forns, rentaplats, rentadores o ordinadors.
Cal tenir en compte que els Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) poden contenir cadmi, mercuri, plom, arsènic, fòsfor o olis perillosos que poden ser perjudicials per la salut humana i que malmeten el medi ambient. Les llars estan plenes d’aquest tipus d’aparells. Allargar-ne la seva vida útil és una acció de responsabilitat amb el planeta, però també una manera de vetllar per l’economia domèstica.

Al marge d’aquests Ecotallers destinats a reparar aparells de la llar, l’oferta d’aquesta nova edició de tardor també inclou la reparació i reacondicionament de mobles i un taller de cosmètica natural per poder fer un bona higiene bucal sense residus.

També es publicaran tres vídeos tutorials més: un sobre reparació tèxtil i dos de temàtica nadalenca per prevenir residus i reutilitzar materials, en una època en què la generació de residus és cada any un problema evident a totes les llars.

Al canal de YouTube de l’Ajuntament es podran trobar tots els vídeos tutorials creats fins ara, tant els de la temporada d’estiu ─amb els vídeos amb receptes d’aprofitament alimentari o de reparació de bicicletes─ com els que s’incorporaran en el marc d’aquest nou cicle.

La inscripció als cursos de setembre s’obrirà aquest dimarts 8 de setembre a través de www.rubi.cat/ecotallers.

Font

Deja una respuesta