En este momento estás viendo La regidora d’Habitatge valora positivament la nova llei del lloguer però manté la prudència

La regidora d’Habitatge valora positivament la nova llei del lloguer però manté la prudència

Ànnia García opina sobre la nova llei que regula l’augment dels preus dels lloguers i que ja ha entrat en vigor a Rubí

La nova llei de regulació del preu del lloguer ja s’aplica a Rubí. L’objectiu de la normativa és contenir els preus del lloguer després d’anys d’increment i facilitar l’accés a l’habitatge. La ciutat és un dels municipis amb manca d’oferta d’habitatge assequible però a partir d’ara el preu el lloguer dels nous contractes quedarà determinat en funció de l’índex de referència de l’Agència de l’Habitatge.

Més info: La llei que regula el preu dels lloguers entra en vigor

Des del TOT Rubí hem preguntat a la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Rubí, Ànnia García, i portaveu d’En Comú Podem, quina és la seva valoració sobre la nova llei.

Com ha rebut des de la regidoria d’Habitatge la nova llei de regulació del preu del lloguer?

Amb prudència, però com una molt bona notícia. Primer, perquè un cop més ha estat la feina i la pressió de les entitats i la ciutadania la que ha provocat un canvi normatiu. I segon, perquè les experiències a altres països passen per aquesta incidència en el mercat privat, quan ens trobem com aquí amb preus molt per sobre (en general) de les possibilitats de la ciutadania. Per tant és una regulació que ens apropa a les línies d’actuació europees en matèria d’habitatge.

Considera que realment serà efectiva i impedirà l’augment dels lloguers a Rubí?

La llei té un ampli consens al Parlament i ha estat proposada per entitats que treballen en l’àmbit de l’habitatge, per tant, preveiem que les mesures que proposa són les que poden tenir una major incidència en els preus, fer l’habitatge més assequible, i no suposar una crisi en el sector.

Podrà tenir com a efecte rebot l’economia submergida en el mercat de lloguer?

L’economia submergida en el mercat del lloguer ja existeix, per diverses raons, en el mercat liberalitzat actual. Mai pot ser un argument en contra d’una llei el fet que la ciutadania se la saltarà o cometrà irregularitats; és paternalista. Lluitar en contra de l’economia submergida, en el mercat de l’habitatge i en d’altres, és un repte pendent al nostre país que s’ha d’abordar al marge d’aquesta llei.

Creu que serà possible portar-la a terme a la resta de l’Estat?

Crec que és imprescindible aconseguir una legislació estatal en aquesta matèria, perquè la situació de l’habitatge a Catalunya es dóna també a altres llocs de l’estat; i perquè al final legislacions diferents sobre drets fonamentals desequilibren el territori. Aquí entren en joc diversos interessos però, sigui en la forma que sigui, és evident que necessitem un nou marc legal estatal sobre l’habitatge.

per Núria HuesoRubí.

Font

Deja una respuesta